| Subcribe via RSS

Savage Streets

oktober 7th, 2008 | Postad i Action, Film av H

Min arbetskamrat klev resolut fram och lade specialutgåvan av Savage Streets framför mig. ”Det här är en tiopoängare” hävdar han och jag antog utmaningen.

Hårda Tjejgänget drar runt på stan. Man etablerar snabbt att ledarinnans syster är en ung, oskuldsfull och dessutom döv tjej i ungefär samma kläder som oskuldsfulla Sandy i Grease, samt att det finns en vapenaffär med armborst och björnfällor i. Dessa vapen visas tydligt och länge. Det saknas bara en voiceover som säger ”SER NI VAPNEN? KOM IHÅG DOM! DE KOMMER TILLBAKA SENARE I FILMEN! DET HADE NI INTE KUNNAT GISSA, VA?”.

Hårda Killgänget busar lite med tjejgänget, och tjejgänget busar tillbaka genom att sno deras cab och fylla den med sopor. Killgänget hämnas genom att våldta och misshandla ovan nämnda syster. Senare i filmen kastar de också en av de andra tjejerna från en bro så hon dör. Tjejgängledaren tar sen ihjäl killgänget med – wait for it – armborst och björnfällor. The end.

1984 kom denna film som totalförbjöds i Sverige och klipptes hårt i många länder. Lägg därtill att den är exceptionellt exploativ och fokuserar ofta och länge på tuttar och har till och med en slagsmålsscen i gympasalens tjejdusch, full med helt nakna kvinns. Med undantag för en våldtäktsscen som var censorernas största bekymmer, är det inte mycket till våld att tala om.

En tiopoängare alltså. Som exploativ 80-talsfilm sett är den fullständigt klockren. Det finns ingen som helst ironi i den, och filmmakeriet är gediget lågbudgetstuk. Dialogen är urtöntig och fullständigt förutsägbar (prova att trycka på mute och improvisera replikerna själv så kommer du nog väldigt nära). Skådespeleriet ligger på övre gymnasiepjäsnivå, även om flera av killarna lyckas bra med utseende och mimik. Soundtracket är givetvis full med usel 80-talsrock precis som alla andra såna här filmer, intressant nog är dessa låtar signerade John Farnham som gav världen den ”underbara” låten You’re The Voice.

Tyvärr – förstås – är det år 2008 inte alls en tiopoängare. Inte ens som historiskt dokument sett. Problemet är att filmen i långa drag är jätteseg. Alla klipp visas fullt ut för att maximera tidåtgången, troligen skulle 30-40 minuter räckt till hela filmen med tajt klippning och några bortvalda scener. I evigheter hänger man i en bar där Farnham med tilltugg lirar sina låtar, och fullständigt poänglösa scener i tjejernas klassrum hjälper ytterligare till att söva tittaren. När tjejen slutligen (efter c:a 70 minuter) bestämmer sig för att sänka killarna så bjuds vi förstås på en osannolikt svårmördad och övermänskligt smärttålig gängledare. Kan ju vara kul, om det bara inte gick så fruktansvärt långsamt.

Finns det inget bra med filmen då? Jodå. Förutom mängder av tuttar i alla dess storlekar, dyker John Vernon (Dirty Harry, Killer Klowns, Deltagänget) upp som stenhård rektor. En av killgängets medlemmar är faktiskt intressant, då han har svårt för att moraliskt hänga på upptågen men samtidigt blir sjukt upphetsad så fort det är kjoltyg i bild.

DVD-utgåvan är lite sådär. Omslaget hävdar att filmen remastrats i ”high defination”, och bilden är jättebra, men ljudet är bara tvåkanaligt mono med ljudliga knäppar vid rullbyten. Extramaterialet består av tre kommentarsspår (orka) och en extraskiva med intervjuklipp som jag inte tittade på. Fans av filmen (jag har hört att de finns) blir säkert ganska nöjda.

Som alternativ finns som tur är trailern, som visar nästan hela filmen.

2 Comments

2 Responses to “Savage Streets”

  1. Zonta Says:

    Lyssna inte på honom. Det är världens bästa film. Period.


  2. vrångmannen Says:

    Har för mig att den var ball men på den tiden var det moviebox som gällde så då var ju allt grymt 😉


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud