| Subcribe via RSS

The Midnight Meat Train

oktober 10th, 2008 | Postad i Film, Skräck/Rysare av H

För ungefär 15 år sen började jag läsa Clive Barkers böcker. Jag fick The Great And Secret Show i present av en kompis, och läste sen novellsamlingarna Books Of Blood som fanns i min dåvarande flickväns pappas bokhylla. Av dessa sex volymer minns jag idag bara två noveller (dags att läsa om kanske då) och den ena rör en svinstia med alternativ diet, och den andra har nu filmats som The Midnight Meat Train.

Fotografen Leon (Bradley Cooper som är sjukt lik en ung Liam Neeson Ralph Fiennes) får rådet att än mer närgånget skildra verkligheten i New York och riskerar en natt liv och lem för att fota ett gäng som hotar en tjej i tunnelbanan. Tack vare Leon kommer tjejen undan och åker iväg. Problemet är att nattetid kliver Mahogany (Vinnie Jones) runt på tåget och dunkar ihjäl folk med en stor, skinande köttklubba.

Större delen av filmen funderar jag på om den är jättesmart eller jättedum. Den bryter mot många vedertagna filmregler och avslöjar mycket direkt – eller gör den det? Först tänker man att den förtar spänningen genom att tidigt etablera vem som mördar folk och hur, men så tänker man att mysteriet istället borde vara ”varför”… men historiens upplösning är inte så värst. Hade man lagt mer mystik kring Mahoganys vedermödor skulle det funkat mycket bättre.

Regissören Ryuhei Kitamura, som tidigare gjort actionsplatter i Versus, håller inte igen med effekterna här heller. Blod forsar, ögon ploppar ur och folk får både en och två klubbor i huvudet. Tyvärr används allt för mycket billig CGI till föga övertygande ljusrött blod, vilket drar ner betyget avsevärt. Scener som skulle kunnat haft mycket stark effekt faller platt och lockar enbart till suckar snarare än flämtningar.

Skådespeleriet är dock bra och filmen är väldigt snygg med en del coola och genomtänkta kameraåkningar. Tyvärr på det hela taget en besvikelse som kunde undvikits genom mer påkostade effekter och en extra genomgång av manuset.

1 Comment

One Response to “The Midnight Meat Train”

  1. vrångmannen Says:

    Har bara sett halva tyvärr men ämnar att se klart den. Den är helt klart godkänd so far och har en hyfsad stämning. JÄVLAR vad blodig den är också. Träffade f ö Clive Barker i London för flera herrans år sedan och fick några böcker signerade. Det var den fina tiden!


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud