| Subcribe via RSS

The Thing (2011)

september 30th, 2012 | Postad i Film, Sci-Fi, Skräck/Rysare av J

1982, Antarktis. En grupp norrmän hittar århundradets – eller kanske årtusendets – fynd i de gigantiska isarna. Paleontologisten Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead) blir inbjuden av Dr. Sandor Halvorson (Ulrich Thomsen) till att undersöka fyndet tillsammans med hans grupp; en utomjordisk farkost som troligtvis legat begraven under isen i runt 100 000 år. Inte långt ifrån farkosten gör de nästa gigantiska fynd; kvarlevorna av farkostens pilot. De bestämmer sig för att plocka ur kvarlevorna ur isen och ta med dem tillbaka till lägret, vilket snabbt visar sig vara ett stort misstag…

När jag hörde första ryktena om att de skulle göra en remake av John Carpenter’s The Thing för ett par år sedan rynkade jag på näsan och undrade ”Varför?!”. Nåja. Årena gick och de sköt på release datumet hela tiden, fram till förra året då den äntligen släpptes. Med tanke på att jag hade väntat på den så pass länge hade jag så klart planer att se den omgående den släppts, men icke. Jag har haft filmen i mina ägor sen den släpptes på dvd, men har alltså inte sett den förrän nu…..

Nu när jag äntligen har sett filmen har jag ganska blandade känslor för den. Å ena sidan är den ju rätt bra och välgjord, men å andra sidan känns den ganska onödig och chansen de fick bortkastad då filmen inte alls är en remake, utan en prequel till John Carpenter’s film från 82 – vilket i sin tur gör att de som har sett Carpenter’s film automatiskt har ett hum om hur den här filmen slutar.

Manuset är filmens största problem. Är du ett fan av Carpenter’s The Thing finns det ganska lite att hämta här. Storyn är i stort sett samma story som i Carpenter’s film, med några små förändringar för att det ska passa in med den filmen. Det är ganska förutsägbart större delen av filmen och det är inte så där värst svårt att lista ut vem som är ”saken” och vem som är mänsklig (ja, bortsett ifrån nåt enstaka fall), vilket också sänker den paranoida stämningen som fanns i den från 82. Skådespelarna är rätt hyfsade, men jag kan ändå inte låta bli att känna att jag föredrar dem i Carpenter’s film framför de här. Karaktärerna känns inte heller speciellt intressanta och jag kunde nog inte brytt mig mindre när de börjar tappas av en efter en.

Då jag tycker ungefär samma sak om effekterna som H citerar jag ifrån hans recension av filmen: ”Monstereffekterna är delvis bättre och delvis sämre med uppenbar CGI, men även om originalet visade rätt mycket av monstret så gör remaken misstaget att visa det för ofta. Om ni förstår skillnaden.

Nåja. The Thing prequelen från 2011 är en okej film, även om den brister på flera punkter och känns rätt bortkastad om man har sett Carpenter’s The Thing från 82.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud