| Subcribe via RSS

Pohwasogeuro

april 11th, 2012 | Postad i Drama, Film, Krig av J

Den 15 Augusti, 1945, blev Korea befriat från Japan. Södra delen lades under USA’s inflytande, medans den norra under Sovjetiskt inflytande. Den 25 Juni, 1950, attackerade Nordkorea överraskande Sydkorea. Seoul ockuperades i tre dagar och allt utom söder om Nakdong i 40 dagar. Kraftigt underlägsna i antal var det många studenter som anmälde sig som frivilliga till den Sydkoreanska armén.

71 av dessa studentsoldater blev utplacerade vid Pohangs flickskola för att hålla linjen, medans de Sydkoreanska soldaterna fortsatte striderna i Nakdong. Det som verkade vara ett enkelt vaktjobb visade sig bli en kamp på liv och död för de 71 studentsoldaterna då en befälhavare i den Nordkoreanska armén bestämt sig för att bryta mot order och leda sina män rakt mot Pohang…

Verklighetsbaserade filmer kan ju allt som oftast antingen vara suveräna eller rent av genomusla. Det Sydkoreanska krigsdramat Pohwasogeuro (eller 71: Into The Fire som den heter internationellt) från 2010 hamnar någonstans mitt emellan där. Å ena sidan tycker jag den är suverän under krigsscenerna, å andra sidan tycker jag att den blir outhärdligt seg under dramascenerna (såna där scener som bara asiater kan göra i film typ), även om just dessa sekvenser är viktiga för storyn i sig och för att utveckla karaktärerna.

Problemet jag har med dramascenerna är att jag blir otroligt rastlös under dem och känner mest för att börja pilla med annat. Jag är helt enkelt totalt ointresserad av de här gossarnas gnabb sinsemellan och vill helst bara få se dem skjuta på sina fiender. Men, ingenting ont som har något gott med sig. Slutscenerna är spektakulära och jag måste säga att det är något av det bästa inom krigsfilmsgenren jag har sett på ett par år nu.

Pohwasogeuro är inte en perfekt film, enligt mig själv så klart, men den har sina bra stunder och skådespelarnas insatser lyfter filmens tröga stunder något så de åtminstone blir genomlidliga. Godkänd film.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud