| Subcribe via RSS

Celda 211

juni 28th, 2012 | Postad i Drama, Film av J

Juan Oliver (Alberto Ammann) vill ge ett gott intryck på sitt nya jobb som fängelseplit och åker dit en dag tidigare än han skulle, och lämnar sin gravida fru Elena (Marta Etura) hemma. Men under rundturen kring fängelset inträffar en olycka som slår honom medvetslös, varpå han blir indragen i den tomma cellen 211 av sina blivande arbetskamrater. Under tiden lyckas fångarna i cellblocket bryta sig ut och tar över avdelningen. Medvetna om våldet som kommer uppstå lägger fängelseplitarna benen på ryggen och flyr och lämnar Juan i cell 211 – mitt i upproret.

När Juan vaknar till inser han att han inte har något annat val än att låtsas vara en ny fånge för att överleva och lyckas skapa en dialog med upprorets ledare, Malamadre (Luis Tosar), vilket leder till ett partnerskap mellan de två. Förhandlingarna med ledningen går smidigt, fram tills det att upprorsmakarna tar tre stycken ETA fångar som gisslan. När detta når nyheterna bryter våldsamma fängelseupplopp ut runt om i landet samtidigt som demonstrationer börjar blåssa upp i Baskien. Juan inser ganska snart att han står ensam i en situation som enbart förvärras för varje minut som går…

Hade det inte varit för en dagstidning hade jag troligtvis aldrig snavat över den här filmen – vilket jag tackar djupt för. Jag läste lite kort om vad filmen handlade om och tyckte den verkade vara intressant. Så jag kollade upp den lite mer och bestämde mig för att ta hem den, vilket jag absolut inte ångrar. Hela filmen är bra, på mer eller mindre varenda punkt. Suveräna skådespelare, välskrivet manus, välfilmad och ett händelseförlopp som hela tiden håller intresset uppe.

Mer än så tänker jag faktiskt inte skriva om Celda 211. Se den istället. Rekommenderas.

Amerikansk remake under titeln Cell 211 kommer 2013.

1 Comment

One Response to “Celda 211”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Cell 211 Says:

    […] under denna recension hittar du J:s recension av “Celda 211” eller “Cell 211″ som den heter i Sverige. Vad mer kan jag […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud