| Subcribe via RSS

From Up On Poppy Hill (Kokuriko-zaka Kara)

juni 22nd, 2012 | Postad i Anime, Drama av H

Studio Ghiblis senaste är en av de ”mindre” Ghibli-filmerna. Det vill säga att den inte är regisserad av Hayao Miyazaki, men däremot är den regisserad av Hayaos son, Gorō. Hans tidigare regissörsjobb ”Tales from Earthsea” mottogs ljumnt av publik och kritiker, och vann den japanska motsvarigheten till Raspberry Awards i kategorin ”Sämsta film”. The only way is up, som man brukar säga.

Historien är baserad på en manga från 1980, och utspelar sig i början av 60-talet i och runt en skola i Yokohama. Flickan Umi saknar sin far som dött i kriget mot Korea, och i skolan möter hon pojken Shun som är engagerad i skoltidningen. Pojkelevernas klubbhus är som ett skrotupplag och fallfärdigt, men Shun och de andra kämpar för att huset inte ska rivas, och Umi och hennes vänner dras med. Shun och Umi fattar tycke för varandra, men hemma hos henne ser han ett foto som gör att det kan bli svårt för de två att vara tillsammans…

Denna dramatiska historia är väl helt okej. Animeringarna är inte helt i klass med vad man förväntar sig från Ghibli, och man använder sig av arbetsbesparande genvägar såsom att bara animera varannan, var tredje ruta ibland vilket leder till ryckiga rörelser. Ibland blir det lite långdraget och man blir inte för engagerad i storyn direkt, men det är i alla fall inte för klyschigt och speltiden passerar ganska lätt.

1 Comment

One Response to “From Up On Poppy Hill (Kokuriko-zaka Kara)”

  1. Georg Says:

    Fick hem den nyss från Yesasia och såg den igår. Otroligt vacker och detaljrik på bluray.
    Jag håller med dig om recensionen – lite långdragigt och man dras inte med i historien. Men helt ok.


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud