| Subcribe via RSS

The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1

augusti 11th, 2012 | Postad i Drama, Film av J

Den som läser i kvällsblaskor som exempelvis Aftonbladet har säkerligen ögnat igenom artiklar om att det har varit stormigt mellan Twilight-paret Kristen Stewart och Robert Pattinson den senaste månaden, då det kommit fram att Stewart vänstrat med regissören till den senaste Snövit filmen – eller nåt åt det hållet. Med tanke på stormen runt paret tyckte jag att det var dags att se den fjärde delen i serien (som jag har haft liggandes ett bra tag), som likt sista Harry Potter historien är uppdelad på två filmer.

Bella (Stewart) och Edward (Pattinson) har gift sig och Bella är nu mer en del av familjen Cullen. Det nygifta paret beger sig iväg till familjen Cullen’s idylliska privata ö för att spendera smekmånaden där. Det dröjer emellertid inte länge förrän Bella och Edward inser att Bella är gravid och att fostret inom henne växer snabbare än vad hennes kropp kan hantera. Som om det inte vore nog ställs allting på sin spets då varulvsflocken i staden får veta om Bella’s ofödda barn – vilket de ser som ett hot både mot flocken och invånarna i Forks.

Mina förväntningar när jag satte mig för att se Breaking Dawn del 1 var ungefär som med de tidigare Twilight filmerna, det vill säga väldigt låga. Och filmen levde så klart upp till mina förväntningar. Hade det inte varit för att jag tittade på filmen med min kära mor hade jag troligtvis spolat igenom den första timmen då det händer nästintill ingenting mer än att det är en massa svammel, kärlekssliskiga sånger som spelas i bakgrunden utan att skådespelarna har några repliker, utdragna scener där Bella och Edward har sex, badar, hånglar och så vidare.

I början av den andra timmen börjar det helt otroligt röra på sig lite grann och intresset börjar komma krypande, för att hålla i sig rätt hyfsat fram till den obligatoriska cliffhangern, som självfallet är hur förutsägbar som helst. Men även om jag faktiskt blir hyfsat intresserad under den andra timmen så kan jag inte låta bli att känna att filmmakarna skriver tittaren på näsan hela jävla tiden. Ett väldigt bra exempel är scenen då Bella förstår att hon är på smällen. Istället för att vara rakt på sak drar de ut scenen i flera minuter, ungefär som att tittaren inte begriper vad som pågår i filmen. Hur jävla dum tror de att folk är egentligen?

Det finns inte riktigt någon mening med att skriva något om skådespelarna och effekterna i filmen, då de ligger på ungefär samma nivå som de tidigare filmerna. Något som slog mig med varulvseffekterna under den här filmen var dock att de ser betydligt snällare och mer hundliknande ut än vad det kanske var meningen att de skulle göra. Å andra sidan är ju inte filmen gjord för skräckfilmsfans heller, så……

Nåja. Den första delen av den sista delen i Twilight serien är inte bra hur som haver. Det skrivs på tok för mycket på näsan på tittaren och en stor del av filmen känns väldigt händelselös även om den andra timmen intresserade mig rätt hyfsat. Men frågan är dock om Twilight inte gjort en Harry Potter och sparar det bästa till del två. Visserligen tvivlar jag på det, men man kan alltid hoppas….

Läs gärna mina tidigare recensioner av de tre första Twilight filmerna som ni finner här, här och här. Tack.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud