| Subcribe via RSS

Maniac (2012)

maj 24th, 2014 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Maniac (2012)Frank (Elijah Wood) är ägare av en skyltdocksbutik som han har ärvt av sin mor som gick bort ett år tidigare. Han lever ett tillbakadraget och ensamt liv i sin affär fram till den dagen då den unga konstnären Anna (Nora Arnezeder) dyker upp och frågar om han kan hjälpa henne med hennes nya utställning. Det Anna inte vet är att Frank bär på en mörk hemlighet, som involverar att skalpera kvinnor och fästa deras skalp på skyltdockor…

Då jag är ett fan av Maniac från 1980 blev jag rätt skeptisk när jag hörde att de hade gjort en remake av den, med ingen mindre än Elijah Wood i rollen som Frank. Det enda jag kunde tänka på innan jag satte mig och tittade på filmen var att jag skulle få se Frodo springa runt och skalpera kvinnor, heh…

Det visade sig i alla fall att Maniac remaken från 2012 faktiskt var bra.. riktigt bra, om man gillar hardcore våld och psykotiska manus. Filmen är 95% inspelad i förstapersonsvy, så tittaren följer (nästan) allting igenom Frank’s ögon och det hela blir ungefär som att sitta och titta på någons psykotiska mardröm. Detta gör också att filmen skiljer sig rätt mycket ifrån originalet, vilket jag tackar och bockar för. Jag hatar remakes där de tar allt från originalet och bara spelar in samma scener. Så är det absolut inte här. Storyn är förvisso till större delen den samma, men har man sett originalet märker man snabbt förändringarna.

Skådisarna är suveräna och jag hade faktiskt mina stora tvivel på att Elijah Wood skulle vara bra i rollen som Frank, men karln är för fan som klippt och skuren för den rollen.

Jag gillade Maniac från 2012 och funderar på om jag kanske gillar den mer än William Lustig’s originalfilm från 80. Rekommenderas.

Läs gärna min uråldriga recension av originalet och min recension av uppföljaren till den som aldrig kom.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud