| Subcribe via RSS

Zombi 2 (aka Zombie Flesh Eaters)

januari 10th, 2015 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Zombi 2 (aka Zombie Flesh Eaters)En segelbåt som tillhör den berömde Dr. Bowles driver in i New Yorks hamn. När kustbevakningen kliver ombord på båten blir de attackerade av en man som trillar ner i vattnet efter att ha blivit skjuten.

Journalisten Peter West (Ian McCulloch) får uppgiften av sin redaktör att undersöka det märkliga fallet och stöter på Dr. Bowles’ dotter Anne (Tisa Farrow), som undersöker hennes faders försvinnande. Spåren leder dem till den västindiska ön Matul Island, där en viss Dr. Menard (Richard Johnson) kämpar frenetiskt med att hitta en bot mot en lokal en lokal epidemi som dödar sina offer – för att sedan väcka dem till liv igen…

1978 släppte George A. Romero sin uppföljare till Night Of The Living Dead, Dawn Of The Dead. Filmens producent, Dario Argento, klippte om filmen inför dess release i Italien och släppte filmen som Zombi (den här versionen är även känd som Dario Argento’s European Cut eller Italian Cut bland fans). Ett år senare släppte den italienske regissören Lucio Fulci en inofficiell uppföljare kallad Zombi 2, som fick flera olika aka titlar världen över (de mest kända är troligtvis Zombie i USA och Zombie Flesh Eaters i flera länder i Europa, bland annat Sverige). Filmens manus skrevs innan Dawn Of The Dead släpptes i Italien, men tack vare framgången för den filmen la de till scener i början och slutet av filmen för att producenterna ville mjölka in pengar på titeln Zombi. 1984 blev dessutom filmen förbjuden i England och hamnade på Video Nasties listan. Det skulle ta 21 år innan den släpptes oklippt med en 18 årsgräns år 2005.

Zombi 2 må vara en cash-in på Dawn Of The Dead, men är samtidigt för mig en klassiker och var den filmen som fick mig att få upp ögonen för inte bara Lucio Fulci utan även också för italiensk skräckfilm. Allting är så klart inte bra med filmen. Dubbningen är bitvis horribel och effekterna är sjukt utdaterade (blodet påminner lite grann om Falu Rödfärg till exempel). Det som gör filmen så bra är hur Fulci sakta men säkert bygger upp filmen till dess klimax och avslutar filmen på ett riktigt, riktigt snyggt sätt…. även om budgeten inte riktigt räckte till (de som har sett filmen vet vad jag menar). Filmen i sig är ganska långsam, men bjuder på en hel del gore och är fläckvis spännande.

Om man gillar zombiefilmer och är mer för långsamma zombies istället för springande superzombies som är mer populära nu för tiden så tycker jag absolut man ska ge Zombi 2 en chans om man inte har sett den. Den må vara långsam och ganska utdaterad, men jag gillar den fortfarande. Rekommenderas.

2 Comments

2 Responses to “Zombi 2 (aka Zombie Flesh Eaters)”

  1. Mats Larsson Says:

    Mats Larsson liked this on Facebook.


  2. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Non si deve profanare il sonno dei morti Says:

    […] speciellt egentligen. Hela filmen för mina tankar till Zombi 2/Zombie Flesh Eaters (recenserad här) som kom fem år efter, där det egentligen inte händer speciellt mycket heller förrän mot […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud