| Subcribe via RSS

The Towering Inferno

oktober 2nd, 2015 | Postad i Drama, Film, Thriller av J

The Towering InfernoArkitekten Doug Roberts (Paul Newman) kommer tillbaka ifrån en lång semester enbart för att finna att skyskrapan han gjort ritningar för är nästintill klar. Samma kväll som hans hemkomst ska det hållas en öppningsfest högst upp i byggnaden och många betydelsefulla namn är inbjudna, däribland Roberts själv. Efter ett par underliga missöden under dagen involverande kortslutningar i elledningarna, tack vare att Roberts’ kopplingsspecifikationer inte har följts, bryter en eld ut i ett av förrådsrummen på den åttioförsta våningen, medan festen är i fullgång på den hundratrettiofemte våningen…

The Towering Inferno (eller Skyskrapan Brinner! som den hette i Sverige) kom 1974 och har således i skrivande stund 41 år på nacken. Låt inte detta avskräcka dig för att se den.

Jag såg filmen när jag var kring 7 eller 8 år och mindes två scener ifrån hela filmen. Nu, i runda slängar 20 år senare, såg jag alltså om den och det tillsammans med min kära mor, som i sin tur hade sett den ett par gånger för många år sedan. Hur som helst; det var sjukt länge sedan jag satt så här fastnaglad framför en film och tyckte att den var genuint spännande. Efter att den något söliga inledningen på 30 minuter är avklarad väntar 135 minuter kaos och spänning (med några dippar här och där, givetvis). Skådespelarna (däribland den sedan länge avlidne Steve McQueen i en av huvudrollerna, som var stor under 50-, 60- och 70-talet) är suveräna och även om det blir lite småcheesigt här och där så håller de måttet än idag. Effekterna imponerar (till större delen) även om filmen är så pass gammal som den är och med tanke på att de inte hade tillgång till teknologin som existerar idag är det ganska häpnadsväckande att titta på nu, fyrtio år senare.

Om du av någon anledning har missat The Towering Inferno tycker jag att du ska ta dig en titt på den. Den är gammal, men den håller än idag måtten och utklassar bra många nya filmer. Det som gör filmen så pass spännande är hur omöjlig situationen för personerna i filmen egentligen är och hur de försöker överleva i infernot, samtidigt som den bitvis är rent av skrämmande. Varför? För att det skulle kunna hända på riktigt…

Rekommenderas.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud