| Subcribe via RSS

Project A I & II (Hong Kong Legends)

maj 22nd, 2009 | Postad i Action, Film, Komedi, Martial Arts/Kung-Fu av H

project-a-1-2-hkl-pal-dvd9En av Jackie Chans största succéer på 80-talet var Project A. I Sverige gavs den ut under titeln Piratpatrullen (Pirate Patrol var faktiskt filmens arbetstitel). Den följde på några mindre framgångsrika Jackie-rullar, och hans rykte som inkomstbringande skådis var på nedgång. Filmbolaget Golden Harvest hade tanklöst placerat honom i dussinrullar med ointresserade regissörer som ibland somnade under inspelningarna, varpå Jackie tog actionsekvenserna i egna händer för att ge filmerna något värde.

Jackie bad filmbolaget ta en stor risk. Han hade ett manus, det skulle bli dyrt, och han ville regissera och spela huvudrollen. Golden Harvest kastade fram en rekordstor budget för en Hong Kong-film, men behövde inte ångra sitt beslut då filmen drog in 20 miljoner dollar…

Jackie spelar en havspolis i 1900-talets början, som får kämpa mot (och med) kaxiga landpoliser, elaka pirater och skurkar som langar vapen mellan de båda. Han får hjälp (och motstånd) från Yuen Biao (landspolis) och Sammo Hung (skurk) och hela filmen är tjockfull med gymnastiska slagsmål och trixiga stunts. Bland annat ser vi en klassisk scen där Jackie faller från ett klocktorn och rasar genom två markiser innan han dunkar i marken. Detta stunt gjorde han tre gånger och var en hårsmån från att bryta nacken av sig.

En välförtjänt klassiker även om de finslipade sin slapstick-action till senare filmer. Kul humor med massor av vilda idéer.

Fyra år senare fick man oundvikligen göra en uppföljare, fantasifullt betitlad Project A II. Även denna skriven och regisserad av Jackie, men med märkbar avsaknad av humor och galna stunts i jämförelse. Inte heller är varken Yuen Biao eller Sammo Hung med. Storyn följer direkt på ettan, men rör ganska lite vid piraterna.

Jackie befodras till superintendent inom polisen, och får ett eget område att sköta. Dock är den superintendent som tidigare hade området en riktig skojare som inte bara tar mutor i överflöd, utan också fejkar arresteringar genom att betala skurkar. Bovarna i området blir förstås gramse över Jackie och hans iver att sätta dit dem.

Hong Kong Legends, som numer har gått under, gav under några år ut ypperliga remastrade DVD av toppfilmer från Hong Kong, och deras Project A-box är inget undantag. Filmerna ser riktigt bra ut (om än några ljusfluktuationer som de förmodligen ändå gjort underverk med jämfört med originalet) och ljudet är likaså oklanderligt. Förstås är det både kinesiskt originalljud och engelsk dubbning.

Extramaterialet är även det i vanlig HKL-klass. Intervjuer, dokumentärer och kommentarsspår (med Bey Logan, surprise) som berättar allt om allt. Faktum är att det är så mycket och så ingående att jag inte orkade se allt. Mest givande av det jag såg var intervjun men Yuen Biao, en normalt ganska privat kille som inte ger så mycket intervjuer.

För ett Jackie Chan-fan är detta en no-brainer – bättre än såhär blir det nog inte. För den med ett flyktigt intresse räcker det nog med ettan, som är representativ för Jackie Chan och hans stil.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud