| Subcribe via RSS

Challenge Of The Tiger

maj 18th, 2009 | Postad i Action, Film, Komedi, Martial Arts/Kung-Fu av H

challengeofthetigerInnan Richard Harrison gjorde misstaget att filma ninjascener med Godfrey Ho och Joseph Lai, hade han faktiskt en karriär som skådis i olika europeiska lågbudgetrullar; gladiatorfilmer, westerns, piratfilmer med flera. Han var till och med erbjuden Clintans roll i För En Handfull Dollar, men tog istället en annan roll som gav mer pengar. Tänk så annorlunda filmhistorien kunnat se ut…

Harrison själv hävdar att Ho/Lai förstört hans karriär; att han spelade in en enda ninjafilm som sedan redigerades ihop till över 20 filmer med honom i huvudrollen, och att han sedan blivit typecastad för livet och inte kunnat få några vettiga roller sedan dess. Han måste spelat in bra många scener till den där enda filmen, men i alla fall – vi låtsas att vi tror honom för tillfället.

Challenge Of The Tiger spelades in 1980, fyra år innan den första ninjafilmen (Ninja Thunderbolt) kom ut, och om det är såna här filmer Harrison beklagar sig över att han inte längre kunde spela in så ska vi nog skatta oss lyckliga. Och faktiskt lite ledsna. Det är nämligen ett praktexempel på ”so bad it’s good”.

Bruce Le och Richard Harrison är FBI-agenter/playboys som får i uppdrag att återföra en stulen kemisk formel som kan göra män infertila. Skurkarna består bl.a av Miss Spanien (spelad av softcore-stjärnan Nadiuska) och Bolo Yeung. En tredje part som vill åt formeln är Viet Cong, ledda av Hwang Jang Lee.

Harrisons insats är bedrövlig – men ligger helt i linje med filmens övriga kvaliteter. Vissa replikskiften är hysteriska, och den faktiskt hyfsat ihopsatta storyn är liksom vettlös och vettig på samma gång. Det visas tuttar i överflöd, och Harrisons mustasch får hångla lite, lite mer än vad man klarar av att se. Vissa actionscener är så usla att man nästan dör av skratt; en bilkrasch kommer från ingenstans och Bruce Les strid mot en tjur är sjukt underhållande – se YouTube-klippet nedan. Det enda som ger filmen ett uns av trovärdighet är att Le, Hwang och Bolo alla faktiskt kan slåss, även om de flesta fighter är på tok för korta.

Jag fann filmen mycket underhållande. Många sköna skratt på filmmakarnas bekostnad, och är du en B-filmsälskare är detta ett perfekt val. Köper du dessutom dubbelpacket med For Your Height Only (om en dvärg-James Bond) så har du en helkväll.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud