| Subcribe via RSS

Dead Rising

oktober 18th, 2015 | Postad i Action, Film, Komedi, Skräck/Rysare av J

Dead RisingDet är tredje gången under en tioårsperiod ett utbrott av en zombieepidemi bryter ut och den här gången i East Mission, Oregon. Hit Point reportern Chase Carter (Jesse Metcalfe) och hans kamerakvinna Jordan (Keegan Connor Tracy) är på plats i karantänzonen för att intervjua människor som befinner sig där. FEZA (Federal Emergency Zombie Authority) använder ett vaccin kallat Zombrex för att inokulera offren och skjuta på transformationen. Men någonting går fruktansvärt fel och de som är smittade förvandlas till blodtörstiga zombies och i kaoset flyr Jordan i Hit Point bilen och lämnar Chase kvar.

Chase lyckas fly från platsen och möter Crystal (Meghan Ory) och Maggie (Virginia Madsen), som precis har förlorat sin dotter och är i svår chock. Tillsammans söker de skydd i en lånebutik allt medan horderna av zombies utanför växer. Samtidigt anländer Jordan till avspärrningen, enbart för att bli satt i karantän. Medan militären, under befäl av General Lyons (Dennis Haysbert), vill bomba staden då Zombrex är ineffektivt måste Chase, Crystal och Maggie kämpa för sina liv för att nå avspärrningen.

Jag har alltid gillat zombiefilmer och zombiespel. Innan jag skaffade mig en Xbox 360 fick jag avundas alla som hade en då Capcom (spelföretaget bakom klassiker som Mega Man och Resident Evil) släppte spelet Dead Rising; det första spelet med gigantiska horder med zombies. Spelet blev givetvis en hit och har sedan dess fått två uppföljare (tvåan fick tre sidospel/expansioner dessutom) och en portning från 360n till Wii (kallat Dead Rising: Chop Till You Drop), som hade betydligt mindre horder av zombies tack vare den svagare hårdvaran i Wii konsolen. Hur som helst, jag har samtliga Dead Rising spel men har aldrig klarat ut något av dem (än), mycket tack vare det irriterande tidssystemet som existerar i dem. Om du inte klarar av en uppgift under en viss tid kan du inte göra om uppgifterna, såvida du inte startar om spelet helt. Kort sagt; det är ganska stressiga spel om man vill hinna göra allting i dem.

Så. När jag fick höra att en filmatisering av Dead Rising skulle komma blev jag givetvis sugen på den och nu har jag äntligen dragit av plasten på min extremt limiterade version av filmen och sett den. Filmen i sig är inget märkvärdigt egentligen. Det är överlag samma gamla zombiefilm som vi har sett en miljon gånger förut och hade det inte varit för att filmens titel var Dead Rising (eller Dead Rising: Watchtower som den tydligen bara är släppt som) så hade den troligtvis försvunnit i den uppsjö av zombiefilmer som släpps titt som tätt. Men även om filmen inte är speciellt märkvärdig är den ändå rätt underhållande. Det är hyfsat med (CGI) blod och gore, en del skojiga grejer som inträffar (intervjuerna med Frank West, porträtterad av Rob Riggle, är nog höjdpunkterna i filmen) och fler zombies än vad man oftast är van vid att se i såna här filmer.

Skådespelarna är bra och effekterna är till större delen acceptabla (jag hade i vanlig ordning föredragit att de använt sig av praktiska effekter istället för CGI). Storyn är ganska välskriven, men är samtidigt fläckvis lite långdragen på sina ställen. Kanske har filmens speltid på nästan två timmar med saken att göra? Eller? Njae, kanske inte. De flesta scenerna är ganska viktiga för utvecklingen av storyn, men jag kan samtidigt tycka att två timmars speltid i en zombiefilm (om man inte heter George A. Romero that is) känns lite som att ta i så man skiter på sig.

Hur som helst; Dead Rising filmatiseringen är inte en dålig zombiefilm (i alla fall om man ska jämföra med allt annat skit som släppts de senaste femton åren), även om den hade kunnat haft lite mer blod och gore än vad den har. Jag tycker att det är en av de bättre zombiefilmerna som har kommit på senare år och kommer troligtvis att se om den när jag fått tummen ur och kört igenom spelen.. sen, nån gång. Klart sevärd om man är ett fan av Dead Rising spelen (eller zombiefilmer överhuvudtaget).

Uppföljare är planerad till våren 2016. Huruvida vi får se den eller inte visar sig.

1 Comment

One Response to “Dead Rising”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Dead Rising: Endgame Says:

    […] gärna min recension av den första filmen […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud