| Subcribe via RSS

Rage – Furia primitiva

mars 20th, 2016 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Rage - Furia primitiva (aka Primal Rage)Dr. Ethridge (Bo Svenson) håller på att experimentera på en babian vid ett Florida universitet med avsikt att försöka återställa död hjärnvävnad men lyckas oavsiktligt att skapa ett sorts ”vredes-virus”. När Frank Duffy (Mitch Watson), en journalist för skoltidningen, bryter sig in i laboratoriumet för att undersöka vad Dr. Ethridge experimenterar med blir han biten av den infekterade babianen. Det dröjer inte länge förrän Duffy blir sjuk och börjar känna ett ohejdbart vrede, varpå han ger sig på allt och alla som kommer i hans väg vilket snart leder till att fler blir infekterade med det obotliga viruset.

Den italiensk-amerikanska samproduktionen Rage – Furia primitiva hette Basic Terror i Sverige, men fick sedan titeln Primal Rage – odjurets instinkt när den släpptes på video. I USA fick den titeln Primal Rage och i (dåvarande) Västtyskland fick den titeln Animal Rage. Filmen blev skriven av Umberto Lenzi (under hans pseudonym Harry Kirkpatrick) och den blev regisserad av Vittorio Rambaldi som året därpå skrev manuset till Nightmare Beach (recenserad här), som Umberto Lenzi regisserade (under pseudonymen som jag nämnde innan).

Jag minns den här filmen från min barndom. Inte för att jag såg den utan för att jag såg fodralet hos den lokala videobutiken som hade den i form av Primal Rage. Jag har ingen aning om varför jag aldrig hyrde filmen då fodralet måste ha tilltalat mig, men det är inte direkt något jag ångrar idag. Rage – Furia primitiva är äkta 80-talscheese som hade stor potential men som i slutändan faller ganska platt på ansiktet. Konceptet är suveränt, men filmen är så otroligt sävlig och under stora delar rent av tråkig att man kan börja undra om det verkligen är Umberto Lenzi (den man som gav oss blodiga B-klassiker som Nightmare City och Cannibal Ferox) som skrivit manuset. Det är på tok för många utdragna dialogscener och det känns emellanåt nästan som att filmens händelseförlopp står still. Slutscenernas potential tas inte heller vara på och hade kunnat varit betydligt mer grafiska än vad de är i den slutliga filmen.

Filmen i sig är väl egentligen inte dålig, det är bara det att jag hade förväntat mig något betydligt mer bloddrypande då Herr Lenzi suttit och skrivit ihop manuset. Istället fick jag en skräckfilm som mest känns som att den står på tomgång och puttrar. Ser man den med andra förväntningar är den säkerligen bättre, men jag kan inte komma ifrån hur långdragen den känns under en stor del av speltiden. Den må vara seg, men jag tänker inte kalla den för skit heller då den är ganska välgjord (på ett cheesigt sätt). Det som troligtvis är mest intressanta med den här filmen är nog att man kan se dess idé och koncept som en föregångare till 28 Days Later… som kom fjorton år senare.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud