| Subcribe via RSS

The Toolbox Murders

januari 5th, 2016 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

The Toolbox MurdersEn helt vanlig kväll i Los Angeles byts ut mot en mardröm då en mystisk man, iklädd en skidmask och bärandes på en verktygslåda, tar sig in i ett lägenhetskomplex och har ihjäl flera av dess hyresgäster med hjälp av olika verktyg. Polisen är förbryllad över de makabra morden och påbörjar en utredning. Kvällen efter inträffar ytterligare ett mord i samma område och en av de andra grannarna, en ung tjej, försvinner spårlöst. Vem är det som står bakom de blodiga morden och det mystiska försvinnandet?

Jag har sett The Toolbox Murders (Verktygsmördaren i Sverige) flera gånger och senast var kring tio år sedan. Jag ville så gärna minnas att filmen faktiskt var ganska bra trots sin trashiga exploitation stil, men det visade sig ganska snabbt vara mest glada minnen istället för fakta. Skådespelarna är ganska usla och det fallfärdiga manuset som inte leder någon vart efter de första tjugofem minuterna underlättar knappast. Jag menar, det verkar nästan som att de blåste hela budgeten på de första tjugofem minuterna och bestämde sig sedan för att vrida hela filmen från en våldsam exploitation slasher till ett långdraget psykologiskt drama kretsande kring den psykotiske mördaren, vilket blir jävligt snabbt tråkigt.

När (eller rättare sagt om) man har tagit sig fram till sluttexten så får man upp en text som förklarar att filmen i sig är baserad på verkliga händelser som inträffade 1967 och gör man en snabb sökning på Google finner man ganska snart… ingenting. Likt The Texas Chain Saw Massacre (som har ett liknande tema och som fortfarande spelade in en jävla massa pengar när den här filmen kom till världen) valde de att marknadsföra filmen som att den var baserad på verkliga händelser för att filmen skulle få större spridning och casha in mer pengar. Detta medförde så klart att den blev otroligt omtalad och att den var en av de filmer som frontade Video Nasties listan i England under 80-talet. Den var dessutom en av de filmerna som orsakade videovåldsdebatten i Sverige efter Studio S programmet som visades 2 December, 1980.

Hur som helst; The Toolbox Murders är inte en bra film. Även om det är en kultklassiker och en sån där film man bör ha sett om man är slasher-torsk så räcker det gott och väl med en genomtitt för att sedan glömma bort den. De lyckades i alla fall med det de ville; göra en kontroversiell film för en skitsumma för att dra in pengar. Synd bara att filmen inte har stått sig överhuvudtaget sedan den kom 1978.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud