| Subcribe via RSS

Black Christmas

december 24th, 2015 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Black ChristmasDet är dags för jullov och föreningssystrarna vid Pi Kappa Sigma föreningen fixar med sina planer inför högtiden, men får samtidigt underliga telefonsamtal från någon som kallar sig för ”Billy”. När Clare (Lynne Griffin) försvinner spårlöst kontaktar de polisen, som inte verkar engagera sig speciellt mycket i fallet. Samtidigt planerar Jess (Olivia Hussey) att genomgå en abort, vilket hennes pojkvän Peter (Keir Dullea) är starkt emot.

När en 13-årig flicka hittas död i den lokala parken anar polisen att det kan finnas kopplingar mellan de två fallen och sätter upp en avlyssning av föreningshusets telefoner. De underliga samtalen fortsätter och börjar få en ökad bibetydelse gentemot en av föreningssystrarna, som involverar information som bara de involverade kan veta om. Eller finns det en annan förklaring till hur den mystiske uppringaren vet så mycket om den specifika tjejen ifråga?

Innan A Nightmare On Elm Street, innan Friday The 13th och innan Halloween släpptes julslashern Black Christmas, som tillsammans med The Texas Chain Saw Massacre satte grundstenen till slashergenren (även om verk som Reazione a catena/A Bay Of Blood/Twitch Of The Death Nerve kom ut flera år innan). Jag vet inte varför, men det har tagit mig bra många år att ens fundera över att se Black Christmas trots mitt stora intresse av slashergenren och när det nu är juletider (i skrivande stund) tyckte jag att det var dags att äntligen se denna, som så många kallar den, klassiker.

Det märks att Black Christmas är en tidig slasherfilm. Den är otroligt långsam och påminner mer om en kriminalthriller än en slasherfilm, allt våld är off-screen och förväntar man sig något annat än det lär man bli otroligt besviken på den här filmen. Fokuset ligger mer på storyn och några av karaktärerna än att visa våld, blod och gore och på sätt och vis funkar det. Filmen har en bra stämning över sig och trots sitt långsamma tempo har den en smått creepy känsla rakt igenom. I kombination med det har manusförfattaren även slängt in en rejäl skopa nattsvart humor i början på filmen som fick mig att gapflabba, vilket jag inte alls var beredd på.

Filmens svagheter är dock att den är på tok för förutsägbar i kombination med att den är lite för lång (och långsam). Redan efter halva filmen hade jag räknat ut den stora överraskningen som dyker upp mot slutet av filmen och satt mest och bara väntade på att få det hela bekräftat. Speltiden som ligger på strax under 1 timme och 40 minuter är lite för lång och hade kunnat skurits ner med i alla fall några minuter för att öka på tempot i filmen och därmed inte göra den så pass långsam som den faktiskt är.

Många lyfter den här filmen till skyarna, jag själv tycker att den är bra för vad den är men tycker samtidigt att den har sina brister. Det är en tidig slasher och det märks.

1 Comment

One Response to “Black Christmas”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Black Christmas (2019) Says:

    […] gärna mina recensioner av originalet och 2006 remaken […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud