| Subcribe via RSS

The Boogey Man

januari 16th, 2016 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

The Boogey ManLacey (Suzanna Love) lider fortfarande av hemska mardrömmar trots att det har gått 20 år sedan hon bevittnade hennes bror, Willy (Nicholas Love), hugga ihjäl deras mors älskare. Allt medan en reflekterande spegel bevittnade händelsen. Lacey’s läkare, Dr. Warren (John Carradine), föreslår till hennes make, Jake (Ron James), att de två ska besöka Lacey’s barndomshem så att hon får ett avslut på det som hände.

Motvilligt beger hon sig iväg med Jake och när de väl kommit fram finner de att den gamla spegeln fortfarande hänger på väggen i sovrummet. I en panikattack där hon hon ser sin mors gamla älskare i spegeln slår hon sönder den, vilket hon inte borde ha gjort…

The Boogey Man från 1980 är en klassiker. Den var en av de filmerna som fick griniga föräldrar i Sverige att börja gasta om videovåld i början på 80-talet och den plockades även upp på Video Nasties listan i England, men blev aldrig dömd och släpptes 1992 med 44 sekunder klipp för att sedan släppas oklippt år 2000. Den fick även två uppföljare i form av Revenge Of The Boogeyman 1983 och Return Of The Boogeyman 1994, som jag inte har några planer på att se då jag hört att de ska vara horribelt usla (och dels för att jag inte har fått tag på dem).

The Boogey Man är hur som helst en bra slasher med ett övernaturligt tema (likt till exempel Superstition som kom ett par år senare) och är en film som har hängt med mig enda sedan jag var barn. Jag har sett den ett par gånger med ett antal år mellan varje titt och filmen lyckas hålla sig riktigt bra från titt till titt. Det är en ganska långsam film och det börjar egentligen inte röra på sig förrän en bra bit in i den och det är först mot slutet karaktärerna börjar tappas av. Till skillnad från de flesta slashers är majoriteten av offren här karaktärer vi får se i ett par minuter innan de fimpas av, vilket kanske kan kännas lite halvbilligt men…

Skådespelarna är bra i slashermått mätta och effekterna är riktigt imponerande för att vara av årgång 1980 och med den budget de hade för filmen (cirka 300 000 dollar). Finns inte så mycket mer att säga om det, tror jag.

The Boogey Man må vara långsam, men jag gillar den som sagt. Det är en klassiker i slashergenren och även om det är en tidig film i den genren så gjorde de något inte många andra filmer av samma typ gjorde. Har du inte sett den tycker jag att du ska ge den en chans. Eller kanske vänta på Ulli Lommel’s egen remake på den.. när nu den kommer. Rekommenderas.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud