| Subcribe via RSS

WNUF Halloween Special

april 29th, 2016 | Postad i Film, Komedi, Skräck/Rysare av J

WNUF Halloween Special31 Oktober, 1987. Halloween. TV-stationen WNUF TV28 sänder ett specialinsatt program för kvällen kallat ’WNUF Halloween Special’ där TV-ankaret Frank Stewart (Paul Fahrenkopf), tillsammans med de paranormala undersökarna Dr. Louis (Brian St. August) och Claire Berger (Helenmary Ball) och prästen Fader Joseph Matheson (Robert Long II), beger sig in i det beryktade och ökända Webber Huset – där två fasansfulla mord ägde rum tjugo år tidigare. Tillsammans undersöker gruppen de mörkaste delarna av det förmodade hemsökta Webber Huset för att försöka bevisa att det existerar ett demoniskt väsen innanför väggarna. Hittade de den hemska sanningen eller la de helt enkelt vidskepliga rykten till vila?

WNUF Halloween Special är en intressant film. Inte för att den bjuder på något speciellt egentligen utan för att den är uppbyggd som ett inspelat program på en VHS-kassett från USA anno 1987, med inspelade reklamer och tillhörande VHS-kvalité och störningar i spelningen. Idéen bakom filmen är riktigt kul och den bjuder på en del gapskratt, men de hade kunnat skurit ner på reklambitarna. Jag vet att det är så här pass mycket reklamavbrott i amerikansk TV, men efter att ha sett samma reklam tre gånger börjar jag sakta men säkert att tappa intresset – speciellt med tanke på att det inte händer så mycket förrän mot slutet av filmen.

Filmens största problem är att den är inte spännande överhuvudtaget och utfyllnaden med en massa reklamavbrott gör filmen bara ännu tråkigare. Det som räddar filmen från ett totalt haveri är de sista tio eller så minuterna av den. Upplösningen är inte speciellt överraskande direkt men den lyfter filmen lite grann och gör åtminstone att tiden man har lagt på filmen inte känns helt bortkastad. Hade jag sett filmen utan att veta någonting överhuvudtaget om den (exempelvis om jag trott att det faktiskt var en riktig inspelning från 80-talet) hade jag kanske tyckt att den varit mer intressant, även om man under flera bitar klart och tydligt kan se att det är en spelfilm i sunkig VHS-kvalité – vilket för mig till nästa sak…

Flera månader innan filmens officiella release försökte sig skaparen bakom filmen och dess producenter en ”viskningskampanj”, det vill säga att de exempelvis la ut 50 VHS kopior av filmen på ett VHS-konvent i Pennsylvania och kastade ut kopior från ett bilfönster medan de åkte runt i Baltimore, i hopp om att folk skulle börja prata om filmen. Hur kampanjen gick har jag ingen aning om då det var det enda trivia jag har orkat rota reda på.

WNUF Halloween Special är en i mängden av alla found footage filmer (även om den inte är en regelrätt sådan) där ute som funkar sisådär. Den har sina ljusa stunder men är på det hela ganska tråkig (när det kommer till spänning och läskighet) fram till de sista tio minuterna. Den kommer säkert nå någon form av kultstatus om några år tack vare dess koncept och idé, men det är ingenting jag tänker rekommendera eller så om inom närmare framtid i alla fall.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud