| Subcribe via RSS

Hardcore Henry

april 10th, 2016 | Postad i Action, Film, Sci-Fi av J

Hardcore HenryJag såg ett klipp för något år sedan med en actionsekvens helt i förstapersonsvy och tyckte idéen var helt fantastisk. Jag menar, jag själv är ett stort fan av first person shooters och har sedan barnsben spelat sådana spel och här fick jag se ett actionpackat klipp på några minuter där man fick se ur ögonen på någon som spöade skiten ur tungt beväpnade ryssar. Föga anade jag att det här bara var ett smakprov ur den kommande filmen Hardcore Henry, en rysk-amerikansk samproduktion där tittaren är huvudrollen;

Du kommer inte ihåg någonting. Det beror mestadels på att du precis har blivit återuppväckt från de döda av din fru Estelle (Haley Bennett). Hon berättar att ditt namn är Henry. Fem minuter senare blir du beskjuten, din fru är kidnappad och du borde troligtvis försöka att ta tillbaka henne. Vem har henne? Hans namn är Akin (Danila Kozlovsky); en kraftfull krigsherre med telekinetiska krafter som har en armé av legosoldater till sitt förfogande och en plan för att ta över världen. Du befinner dig dessutom någonstans i Moskva och alla vill se dig död. Ja, bortsett från den mystiske brittiska snubben Jimmy (Sharlto Copley). Han kanske är på din sida, men du är inte säker. Om du kan överleva galenskapen och lösa mysteriet kanske du kan upptäcka ditt syfte och sanningen bakom din identitet. Lycka till, Henry. Du lär behöva det…

När jag slutligen fick nys om att det där klippet jag såg för något år sedan bara var en liten del i en kommande långfilm som var helt inspelad i förstapersonsvy gjorde jag nästan i byxan. Som ett stort fan av både first person shooters och actiongenren överlag kunde jag knappt bärga mig inför dess release. Döm av min förvåning när nyheten om att filmen faktiskt skulle ha premiär på svenska biografer runt om i landet. Den här typen av sci-fi action brukar oftast inte stå speciellt långt upp på premiärlistorna i det här dödstråkiga landet, där smördraman av överskattade skitregissörer och barnfilmer från överskattade filmstudios är betydligt mer populära.

Nåja, jag begav mig av mot biografen och såg filmen som visades i Sverige under dess arbetstitel, Hardcore (som jag personligen föredrar). När jag gick ut från biografen när eftertexterna rullade på bioduken fick jag samma känsla som när jag var och såg Deadpool (recenserad här) i Februari; jag hade precis åskådat en förbannat bra actionfilm. Actionscenerna är spektakulära, våldsamma, blodiga och over the top samtidigt som en rejäl näve med svart humor är inslängd mitt i allt spektakel, vilket är filmens starkaste sida utan tvekan. Storyn är hyfsat klyschig och bjuder inte på några nämnvärt stora vändningar, men vem bryr sig? Sätter man sig för att se en film med titeln Hardcore Henry är det troligtvis det här man förväntar sig att få också.

Så, personligen (som alltid) tycker jag att Hardcore Henry är hands down den näst bästa filmen som haft premiär i år i Sverige (den spelades in 2015 men fick ingen release förrän i år), snett efter Deadpool så klart. Filmen känns som Crank: High Voltage (recenserad här av mig och här av H), fast i förstapersonsvy och med mer gore. Och ryssar. Och det är ett jävligt bra betyg i min bok. Rekommenderas starkt för den actionsugne. Ni moraltanter kan leta vidare.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud