| Subcribe via RSS

Coraline

juli 17th, 2009 | Postad i Barn/Familj, Film, Skräck/Rysare, Tecknat/CGI av H

CoralineCoraline flyttar in med sina föräldrar i en lägenhet i ett stort rosa hus, med knepiga grannar. När hon hittar en hemlig liten dörr bakom tapeterna som leder till en annan värld där allt är fint och glatt – förutom att alla har knappar istället för ögon – så börjar ett mystiskt, fantasifullt och läskigt äventyr…

Fantasifullt, ja. Författaren Neil Gaiman har mer än en brutalt uppfinningsrik roman bakom sig, senast filmade man Mirrormask som må vara fantastiskt originell, men bra jävla seg. Coraline däremot, är inte det.

Läskigt är det i alla fall. Hela filmen är starkt mardrömslik, och jag kan helhjärtat ställa mig bakom Statens Biografbyrås rekommendation på en 11-årsgräns. Lättpåverkade barn kommer få mardrömmar, garanterat. Undrar varför man dubbade den i Sverige, då. Och varför man döpte den till ”Coraline och spegelns hemlighet” när spegeln i filmen spelar en mycket liten roll i handligen?

Men framför allt är storyn bra. Förutom en liten teatersekvens som kändes totalt onödig så finns det inte en död stund i filmens 100 minuter. Det är förresten dessutom världens längsta stopmotion-film. Det är en stopmotion-film förresten. Regissören har tidigare gjort Nightmare Before Christmas, och här bjuds vi återigen på den absolut mest moderna tekniken.

Filmen är dessutom riktigt snygg. Om du inte ser den här filmen i HD så missar du verkligen något. Bilden är sjukt bra, och detaljrikedomen i filmen skulle det vara ren skam att behöva se i standardupplösning. En riktigt bra, originell, vriden och fantastisk rulle som jag kan rekommendera.

1 Comment

One Response to “Coraline”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Coraline Says:

    […] har rätt lite att skriva om den här filmen faktiskt och refererar till H’s recension av den – då mer eller mindre allt han skrivit (åsiktsmässigt) stämmer in på vad jag tycker. […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud