| Subcribe via RSS

Commando

oktober 28th, 2016 | Postad i Action, Film av J

commandoDen pensionerade Delta Force operatören Överste John Matrix (Arnold Schwarzenegger) lever ett tillbakadraget liv tillsammans med sin dotter Jenny (Alyssa Milano) i en isolerad bergsstuga efter att ha dragit sig tillbaka från det beväpnade livet som ledare för ett specialförband av elitsoldater. Lugnet får emellertid ett tvärt slut då John’s gamla vän och chef General Franklin Kirby (James Olson) dyker upp och informerar honom om att hans gamla team har blivit mördade av okända legosoldater. Strax därpå blir John och Jenny kidnappade av dem.

John blir snart varse om att Bennett (Vernon Wells), en australiensisk före detta medlem i Matrix’s team som fick sparken för att han gillade dödande för mycket och som troddes vara död, är inblandad i det hela. Planen är att försöka tvinga John till att lönnmörda presidenten i (det fiktiva landet) Val Verde åt Arius (Dan Hedaya), en krigsherre och ex-diktator som tidigare blivit störtad av Matrix som vill leda en militärkupp och återta presidentskapet i landet, annars dör Jenny. John accepterar tillsynes motvilligt ultimatumet, men har helt andra planer och inleder en kamp mot klockan för att leta reda på vart de håller Jenny och, om det så behövs, starta ett enmansvärldskrig…

1985 års Mark L. Lester och Arnold Schwarzenegger samarbetet Commando behöver väl ingen närmare presentation egentligen va? Nej, jag tänkte väl det. Commando står sig lika bra än idag som då och är en av Arnie’s bästa filmer med hutlös, stenhård och absurd action, one-liners och ett manus så oförankrat i verkligheten att det stundtals blir löjligt men ack så underhållande. Om du av någon outgrundlig anledning inte har sett det här klassiska stycket actionfilm tycker jag att du ska ta dig en titt per omgående. Rekommenderas.

2 Comments

2 Responses to “Commando”

  1. M.E Says:

    Håller fullständigt med, ska man se någon film med just Arnold så väl en av dem äldre och speciellt denna.


  2. J Says:

    Absolut. Arnie är väl ingen vidare skådespelare (bortsett från hans insats i Maggie, där jag personligen anser att han gjorde ett fantastiskt jobb) men han var (och fortfarande är) ändå en perfekt ”screen presence” i den här typen av filmer där stora muskler ska spännas och stora puffror ska skjutas, i kombination med oneliners och verklighetsfrånvarande manusskript.


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud