| Subcribe via RSS

Sint

december 14th, 2019 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Den 5 December, 1492 går den före detta biskopen Nikolaus (Huub Stapel) och hans mannar sina öden till mötes när en grupp bybor fått nog av deras plundringar och mördande. Deras död sammanträffade med en fullmåne och legenden säger att varje gång det är fullmåne den 5 December återuppstår Nikolaus och hans mannar för att döda allt och alla som kommer i deras väg.

Året är nu 2010 och det är återigen den 5 December – och det förväntas bli fullmåne. Goert (Bert Luppes), en polis i Amsterdam, är övertygad om att legenden är sann då hela hans familj blev slaktade fyrtiotvå år tidigare på den 5 December under en fullmåne. Hans familj var inte de enda som drabbades, men myndigheterna i Nederländerna tystade ner det hela tillsammans med den katolska kyrkan för att hålla den möjliga inblandningen av Nikolaus en hemlighet. I ett försök att minimera skadorna har Goert skrivit ihop en rapport där han pekar på att alla festligheter kring Sinterklaas bör förbjudas detta året och att polisen bör sätta in extra resurser för övervakning under kvällen och natten. Han blir så klart inte tagen på allvar och skickas hem på ledighet. Dessvärre för invånarna i Amsterdam slår Goert’s farhågor in…

Sint – eller Saint, som den är känd som utanför Nederländerna (alternativt Saint Nick, om man bor i USA) – är en nederländsk julskräckfilm som är skriven och regisserad av Dick Maas, som är mannen bakom De lift från 1983 och remaken på hans egen film från 2001, Down (som bägge handlar om mördarhissar) – samt slasherfilmen Amsterdamned från 1988.

Jag har ganska lite att säga om Sint egentligen. Det är en helt okej lågbudget skräckfilm. Det enda jag egentligen störde mig på var att den hade lite mycket uppenbar CGI på sina ställen och att vissa sekvenser såg nästan ut att vara tagna ur ett lågbudget TV-spel från tio, femton år tillbaka. Men samtidigt var karaktärerna underhållande och de praktiska effekterna som använts utöver CGIn i filmen såg riktigt bra ut. Jag tvivlar dock på att jag kommer göra det till en tradition att se filmen vartenda år kring jul, men den dög absolut att se åtminstone en gång. Jag föredrar nog dock Maas’ mördarhissfilmer över den här.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud