| Subcribe via RSS

The Last Man On Earth

januari 1st, 2010 | Postad i Film, Skräck/Rysare av H

Jag vet inte vad ni gjorde på nyår, men själv satt jag ensam hemma och såg på film. Det var en passande filmtitel, så jag tittade på The Last Man On Earth från 1964 med Vincent Price.

Boken av Richard Matheson har filmats ett flertal gånger, bla di bla. Ni har säkert sett I Am Legend med Will Smith som är den senaste i raden. Det hela rör en ensam man som blivit kvar efter att en smitta tagit kål på de flesta av jordens invånare och gjort ljusskygga vampyrliknande varelser av resten.

Filmen satsar på stämningen och skapar en bra sådan med öde vyer över staden, och mannens dagliga vedermödor att skaffa mat och bränsle, samt att förebygga monstrens nattliga attacker mot hans hus. Via Prices voiceover får vi veta mer, och via en lång flashback får vi veta ännu mer. Någonstans i denna långa flashback tappar jag dock intresset, inte minst för att Price själv spelar över något vidunderligt (och hans mjäkiga röst hjälper inte heller). När vi återkommer till nutiden så funkar det bättre, men slutet kommer med en så plötslig vändning att man mer blir förbluffad och nästan irriterad än nånting annat.

Själv håller jag nog fast vid att The Omega Man är den bästa versionen av den här historien. Den har sina fel, men har ett bra tempo och ett slut man slipper bli irriterad på.

Läs gärna också min recension av The Asylums version, I Am Omega med Marc Dacascos.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud