| Subcribe via RSS

Lumparkompisar: Extended Cut

juli 11th, 2006 | Postad i Film, Komedi av H

LumparkompisarEn ”extended cut”. Inte att förväxlas med en ”director’s cut”. Det ena behöver inte alls vara liktydigt med det andra. Jag känner till ett flertal DC som faktiskt är kortare än originalversionen, t.ex. Alien och Braindead. Det ges ut mer film än någonsin i och med DVD, inte bara nya filmer ska ut utan äldre filmer återutges. För att en 25 år gammal film ska kunna synas måste man drämma till med nåt extra, och varför då inte skrika ”förlängd version!!!!” på omslaget? Kom och se! Nyligen nämnda Blues Brothers och Lumparkompisar är knappast ensamma. Det är nästan så ingen film kan ges ut på DVD längre utan att vara ”unrated”, ”uncut” eller på något sätt förbättrad – säger dom.

Ivan Reitman regisserade 1981 Lumparkompisar, som är Bill Murrays andra film (efter Klantskallarna/Meatballs), John Candys första amerikanska film och Harold Ramis och Judge Reinholds första film. Murray förlorar jobb, bil, flickvän och lägenhet i ett slag och övertalar sin kompis Ramis att hänga med in i armén. Väl där börjar de förstås ragga Lottor och leva rövare. Intressant nog blir dom faktiskt aldrig några bra soldater i slutet, ni vet sådär som det brukar bli. Det omöjliga hockeylaget som vinner finalmatchen mot alla odds, m.fl. Disney-slut. Visst räddar de dagen i slutet, men mer genom tur än några faktiska armékunskaper.

Det hela är hyfsat underhållande, om än något 80-taligt manschauvinistiskt vid några tillfällen, men som Reitman själv säger: det var perfekt humor för den tiden. Kanske inget jag skulle rekommendera vem som helst som letar efter en komedi, men kanske värd tiden för nån som jag som gillar lite äldre filmer också.

Helt ok extramaterial, en timmas intervjuer och tillbakablickar med en hel del intressanta anekdoter, men också en hel del ryggklappande. Bild och ljud duger gott.

Jaha, det förlängda då? Ja, jag märkte då inget.

Speja trailer hära.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud