| Subcribe via RSS

Soldier Blue

maj 23rd, 2010 | Postad i Drama, Film av H

I mitten av 1800-talet blir ett amerikansk armékompani överfallet av indianer. En soldat klarar sig undan tillsammans med kvinnan de transporterar. Hon har varit fånge hos indianer ett par år, och klarar sig bra mycket bättre i vildmarken än den unga naiva soldaten. De vandrar mot en armébasen och under vägen försöker hon övertyga honom om att det är soldaterna som är de riktiga vildarna, och inte indianerna. När de slutligen når armébasen blir de vittne till en sanslös och brutal attack mot en indianby, och soldaten (och vi) blir tydligt varse om att hon har rätt.

Mja, alltså… Slutet har sina brutala stunder där jag fick hög puls – min flickvän tittade bort ett par gånger. För att vara en film från 1970 så är det här extremt brutalt. Att den släpptes oklippt i Sverige är helt otroligt (den är än idag klippt i England). Men de 90 minuter som föregår slutscenerna är ganska sega, och det hade inte varit några problem att klippa bort hälften av det.

Filmen är baserad på Sand Creek-massakern, där general Chivington sa ”I have come to kill Indians, and believe it is right and honorable to use any means under God’s heaven to kill Indians” och satte igång. Candice Bergen, som för mig alltid kommer vara Murphy Brown, är härlig i huvudrollen som uppkäftig och Stark Kvinna.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud