| Subcribe via RSS

Leprechaun

februari 21st, 2008 | Postad i Skräck/Rysare av J

Jag hade tänkt böka mig igenom den fina serien av Leprechaun filmer härnäst, och här är första recensionen. Nästa recension (uppenbarligen) blir Leprechaun 2.

Leprechaun börjar med att en man vid namn Daniel O’Grady kommer hem och till Mrs. O’Gradys stora förskräckelse har kommit hem med en limousine och är fint klädd. Mr. O’Grady förklarar att han har lyckats fånga en skoputtsande och rimmande irländsk pyssling (spelad av Warwick Davis, som även spelade samma rollfigur i uppföljarna) och därmed har pysslingen blivit tvingad till att visa vart hans guld är. Mr O’Grady förklarar för sin fru att dom äntligen ska få leva i lyx och inte bo på deras gamla gård. Men Mr. O’Grady har dock fått en ovälkommen gäst med sig hem. Gissa vem? Just det, pysslingen.. och han vill ha tillbaka sitt guld.

Pysslingen dödar (egentligen av misstag) Mrs. O’Grady. Mr. O’Grady lyckas fånga in pysslingen i en låda, som han lägger en fyrklöver på (pysslingar är tydligen intolleranta mot fyrklövrar, eller nåt). Mr. O’Grady häller bensin över hela källaren där lådan står och när han ska tända eld på bensinen får han en kraftig hjärtinfarkt (troligtvis pysslingens verk), men överlever tydligen.

Storyn dras fram 10 år. En pappa och hans dotter (spelad av en då 24 årig Jennifer Aniston) ska flytta in i O’Gradys gamla hus under sommaren. Till en början vill inte dottern bo där pga att huset är gammalt, dammigt etc., men vill stanna ändå efter att ha träffat en kille med gott utseende (eller, nåt.. framläggs inte så noga vad jag förstod det iaf) och som ska renovera kåken åt pappan och dottern. Till sin hjälp har han en liten kille och en lite äldre kille (som troligtvis har någon sorts utvecklingsstörning).

Efter lite prat och kackel råkar den utvecklingsstörda killen släppa lös pysslingen, som återigen vill ha igen sitt guld (som Mr. O’Grady i början av filmen gömt, det glömde jag nästan att skriva).

Den utvecklingsstörda killen och lillkillen hittar guldet och snart dyker även pysslingen upp för att återta sitt guld. Senare, när han räknar sina mynt, upptäcker han att ett mynt fattas och blir ursinnig. Han återvänder till huset för att ta tillbaka vad som är hans…

Jag tycker den här filmen är riktigt underhållande och kommer än idag ihåg när jag såg den för första gången (något år efter den kommit ut på VHS). Jag tycker om den här filmen ganska mycket pga att den innehåller en del gapskratt och några fniss samtidigt som den innehåller en bit våld. Våldet är ganska måttligt och inte överdrivet. Storyn är ganska simpel men väldigt underhållande, men konceptet "gäng-fångade-i-hus/stuga-med-galning/annat-utanför-som-försöker-döda-dom"-konceptet har man sett förr i andra filmer som kommit före den här.

Effekterna är ganska hyggliga, även om man kan lyfta på ögonbrynet åt vissa av dom, t ex när pysslingen får sin hand avslagen så ser handen som rör sig ut som en lerfigur.

Allt som allt är den här filmen en riktigt hygglig skräck/komedi som borde ses av dom som gillar filmer med lite våld och lite humor ihopslaget. Dom som söker ultravåld och humor kan kika vidare i Tromas arkiv, för här lär dom inte få ut mycket.

http://www.imdb.com/title/tt0107387/

2 Comments

2 Responses to “Leprechaun”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Leprechaun: Origins Says:

    […] till mina recensioner av de tidigare filmerna i serien: 1, 2, 3, 4, 5 och […]


  2. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Leprechaun Returns Says:

    […] sex första har en hel del spoilers och är rätt uselt skrivna) på de tidigare filmerna också; 1, 2, 3, 4, 5, 6, […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud