| Subcribe via RSS

The Dead Hate The Living!

februari 12th, 2008 | Postad i Splatter av J

Storyn är simpel, men effektiv; en grupp med ungdomar har brytit sig in i ett gammalt dårhus för att spela in en lågbudgetskräckis med zombietema. Dom råkar hitta en kistliknande grej som visar sig vara en portal mellan vår värld och dom dödas värld, vilket dom blir varse om ganska snart då dom sätter igång den och dom döda börjar vandra ut igenom portalen…

Jag har väldigt blandade känslor inför den här filmen. Delvis gillade jag den, delvis blev jag rent utsagt irriterad och delvis gapskrattade jag ett antal gånger..
Jag gillade den pga att den innehöll mycket av det en riktig zombiefilm ska innehålla; zombies (självklart), blod och zombierna hasade sig fram (från och till iaf)..

Det var dock en del grejer jag inte riktigt gillade i den här filmen, exempelvis kunde man börja fundera om zombierna var marathonlöpare lite då och då, med tanke på att dom helt plötsligt kunde springa och i nästa scen hasade dom sig fram..
Filmen hade en väldigt mörk humor och roar troligtvis enbart dom med en udda humorsmak.
Effekterna ska jag nog inte hylla allt för mycket.. det här är, som troligtvis dom flesta som ens läst om den här filmen förstår, en budgetfilm. Effekterna är ganska löjliga, egentligen.. exempelvis är sminket på en snubbe som är sminkad så det ser ut som om han har halva sin skalle framme utan hud över.. skallbenet sträcker sig ner till tänderna, som det SYNS att dom är målade, för han har tänder precis där tänderna är målade och en av dom sista scenerna då en kille eldar upp ett gäng zombies är ett annat bra exempel då man klart och tydligt ser att elden är inkopierad med en dator..

Manuset var halvt som halvt…ibland kunde man fundera om manusförfattaren ens tänkt på vad han skrivit.. till exempel vid stället när dom hittar första liket frågar en av dom i gruppen: "Is he dead?" .. det är väl klart att han är död om han faller rakt ner i golvet utan att ens reagera på det..eller? En annan grej jag tyckte manuset var lite underligt med, det var att zombierna kunde tala (?!).. ja, det är sant.. inte bara ledarzombien, utan samtliga zombies sa exempelvis "Diiiiieeeeee…" och "Hate, the, living. Love, the, dead." .. aldrig sett någon zombiefilm där något sånt händer men (iofs, när jag tänker efter har jag sett några filmer där dom odöda pratar, exempelvis Dead And Buried och Return Of The Living Dead-filmerna, riktigt fina filmer det…) .. visst.

En annan grej jag tyckte var lite lustig med den här filmen är att dom drar lite referenser till dom gamla fina Evil Dead filmerna! I en scen säger en av killarna: "What would Bruce Campbell do?". Bruce Campbell är mannen, myten och legenden (för dom som inte vet)! Mr Campbell spelar Ash i Evil Dead filmerna och innehar därmed huvudrollen i samtliga Evil Dead filmerna, som också är zombiefilmer. En annan referens till Evil Dead filmerna är när samma snubbe säger något i stil med: "..the Sam Raimi-dude who woke up..". Sam Raimi var mannen som regisserade Evil Dead filmerna (fortfarande för dom som inte visste om det, just det..) och har på senare tid exempelvis regisserat Spider-man filmerna..

Vad tycker jag då om filmen i helhet? Ptja..det är en underhållande zombiefilm helt enkelt, men är man ute efter något kvalitémässigt bör man hålla sig ifrån den, för det här är verkligen en budgetrulle, inget snack om saken, men en trevlig sådan. Eh…det var nog allt ja.

http://www.imdb.com/title/tt0225481/

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud