| Subcribe via RSS

A Scanner Darkly (och Waking Life)

juli 30th, 2006 | Postad i Drama, Film, Tecknat/CGI av H

A Scanner Darkly2001 släpptes Richard Linklaters experimentfilm Waking Life, där man försökte lära sig en ny form av rotoscoping, dvs att animera efter vanligt filmad film. Det hela skulle mynna ut i att filmatisera Philip K. Dicks bok A Scanner Darkly på samma sätt. Bilder, trailers och tidningsartiklar har sett mycket intressant ut, och jag har slutligen kunnat se dem båda.

Waking Life är tydligt produkten av ny teknik, lite som att se på Toy Story idag och undra hur fasen man kunde tycka att det såg så fotorealistiskt ut – fast mycket värre. Inkonsistensen i animeringskvalitén (som ibland är rent av usel) är mycket irriterande, vilket är synd eftersom filmen i sig är fruktansvärd, annars hade man ju kunnat njuta av bilden bara. Efter femton minuter av helt ointressanta filosofiska monologer ropade jag ”SKRIV EN BOK ISTÄLLET” till tv:n och stängde av.

Lyckligtvis är A Scanner Darkly en helt annan film.

Keanu Reeves är en agent som går undercover bland några knarkare för att försöka ta sig högre upp i distributionskedjan av drogen Substance D. Han delar hus med Robert Downey Jr, Woody Harrelson och Winona Ryder, och i hans jobb ingår även att sitta som ”scanner”, dvs att övervaka bevakningsinspelningarna av huset. Hans identitet är okänd även för de han jobbar för, och då han tvingas själv ta drogen i arbetet börjar verkligheten sakta att lossna för honom.

Flera andra har beskrivit filmen som ”fragmenterad” och ”trippig”, men jag tyckte storyn var relativt rak och förståelig, och inte sällan underhållande. Animeringsstilen är här långt från den amatörmässiga Waking Life. Den är konsistent, om än ibland nästan för bra och fotolik, så jag ifrågasätter nästan varför den animerats. Motivationen är att den udda animationsstilen ska bidra till filmens effekt, men jag håller inte med. Jag får inte någon speciell känsla av den alls. Bortsett från en och annan effekt (kamouflagedräkterna t.ex.) så hade det lika gärna kunnat vara en live-film – men då förlorar man väl större delen av marknadsföringen.

I vilket fall så är filmen intressant, underhållande och tänkvärd. Rekommenderas absolut.

Trailer!

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud