| Subcribe via RSS

The Mummy Trilogy

augusti 22nd, 2008 | Postad i Äventyr/Fantasy av J

Jag tyckte det var dags för en ny trilogi-recension.. så varsegod.. här har ni The Mummy-triologin.

Efter att Farao Seti I’s högste präst Imhotep (Arnold Vosloo) och faraons älskarinna Anck Su Namun (Patricia Velasquez) gått bakom ryggen på honom och påbörjat en kärleksaffär mördar dom honom. Anck tar sitt liv, och kort därefter stjäler Imhotep hennes kropp och beger sig iväg med sina präster till Hamunaptra, de dödas stad, för att återuppliva henne. Imhotep och hans präster blir dock tillfångatagna av faraons livvakter som förföljt dom dit, och prästerna blir dömda till mumifiering, levande, medans Imhotep blir dömd till det värsta straffet; Hom-Dai, vilket involverade att de skar ut tungan på honom, mumifierade honom och begravde honom med en sorts köttätande insekt.

3000 år senare söker den franska Främlingslegionen efter den försvunna staden. Den gamla faraons livvakters ättlingar går till attack mot legionen när de börjar närma sig ingången till den gamla staden. Legionen blir besegrade, och endast två överlevande kunde gå ifrån striden; Richard ’Rick’ O’Connell (Brendan Fraser) och Beni Gabor (Kevin J. O’Connor).

3 år senare hittar Jonathan Carnahan (John Hannah) en gammal artefakt som han visar för sin syster, Evelyn (Rachel Weisz), som öppnar den gamla artefakten. I den hittar dom en karta som beskriver vägen till Hamunaptra. Dom beger sig iväg till ett fängelse, och hittar där O’Connell, och ber honom visa dom vart staden ligger. Strax därpå lyckas Evelyn övertala fängelsedirektören att släppa O’Connell, mot att han får 25% av skatterna dom hittar.

De fyra personerna beger sig iväg för att leta efter den försvunna staden, men stöter på ett gäng amerikaner som är ute efter samma sak. När de väl har tagit sig till platsen där staden sägs ligga tar dom sig in i en gammal krypta och börjar kolla runt. Amerikanerna hittar snart den gamla boken Imhotep använde. Ättlingarna till faraons livvakter attackerar lägret och varnar dom, att om dom inte pyser därifrån illa kvickt så är dom så gott som döda. Natten därpå snor Evelyn boken amerikanerna hittade.. läser ur den.. och snart bryter helvetet lös.

Den är lika bra som första gången jag såg den, vilket var när den släpptes på vhs. Effekterna är, fortfarande, makalösa och filmen rullar på i ett rasande tempo och man märker knappt att man suttit och tittat på film i två timmar när den väl slutar. Skådespelarna är bra, och för en trovärdig dialog. Filmen innehåller, utöver ett rasanade tempo och makalösa effekter, en hel del humor, vilket jag inte alls mindes.

Om man inte har sett den här filmen borde man skämmas, iaf om man är filmtittare. Och ja.. det här är helt klart en fullpottare, iaf på min lista.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0120616/

För femtusen år sedan fanns det en fruktad krigare endast känd som The Scorpion King (Dwayne ’The Rock’  Johnson), som ledde en arme som krigade mot hela världen. Efter ett långvarigt krig, under sju år, besegrades The Scorpion King och hans arme, och blev tillbaka drivna in i den heta öknen Ahm Shere. En efter en stupade hans krigare i hettan, tills enbart han själv var kvar. När han stod inför döden gav han den onda guden Anubis ett förslag; om Anubis skonade honom och gav honom kraften att förgöra sina fiender, skulle Anubis få hans själ. Anubis accepterade hans förslag och skonade honom, och gav honom kommandot över hans arme. The Scorpion King och Anubis arme skonade inga som kom i deras väg. När hans uppgift var klar tvingade Anubis The Scorpion King att tjäna honom för alltid, och Anubis armér försvann ner i sanden, där dom kom ifrån.

3000 år senare hittar Evelyn (Rachel Weisz) och Richard O’Connell (Brendan Fraser) The Scorpion King’s armband. Samtidigt håller en grupp människor på att gräva fram Imhotep’s (Arnold Vosloo) kvarlevor i den raserade staden Hamunaptra, de dödas stad. Gruppen av människor är ledda av Baltus Hafez (Alun Armstrong) och Meela Nais (Patricia Velasquez). Strax efter de har hittat Imhotep’s kvarlevor beger de sig till London för att ta The Scorpion King’s armband, och kidnappar samtidigt Evelyn.

De återuppväcker Imhotep, men upptäcker att armbandet är borta. Utan armbandet hittar de inte till den plats där Imhotep ska möta The Scorpion King, och förgöra honom.. för att sedan ta hans arme och styra över världen. Richard, hans son Alex (Freddie Boath), Jonathan Carnahan (Evelyns bror) (John Hannah) och Ardeth Bay (Oded Fehr) beger sig iväg för att ta tillbaka Evelyn.

Kort efter att dom lyckats frita Evelyn blir Alex kidnappad. Med Alex som vägvisare beger sig Imhotep och hans "undersåtar" iväg för att ta itu med The Scorpion King.. och strax bakom dom är Richard och hans vänner för att stoppa både Imhotep, The Scorpion King och rädda Alex.

Andra filmen är nästintill lika bra som första. En liten skillnad mellan första och andra, utöver att de är olika bra, är att andra har lite snyggare och lite bättre effekter. Skådespelarna är i samma klass, och storyn är visserligen lite mer sullig, men den funkar fint ju längre in i filmen man kommer. Andra filmen innehåller även den en hel del humor.

Har man inte sett den här heller, skäms! Och ja, den här är mot fullpottarhållet den med.. på min lista, förstås.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0209163/

För 2000 år sen fanns det en mäktig kejsare vid namn Han (Jet Li) som erövr
ade kungarikena runt omkring i Kina. Han hade allt och hade besegrat alla sina fiender, utom mot sin mäktigaste motståndare.. döden själv. Han skickade iväg sin högsta general, och sin bästa vän, general Ming Guo (Russel Wong) för att leta reda på Zi Juan (Michelle Yeoh), en häxa som bodde avskilt uppe i bergen. Hon följer med till kejsaren, och lovar att hjälpa honom att hitta källan till oändligt liv. Kejsaren säger till Ming att ingen man får röra henne pga att han ska ha henne. Så småningom blir Ming och Zi förälskade, vilket inte kejsaren tycker om. Ming blir dödad, medans kejsaren sticker en dolk i Zi, men innan dess har Zi laggt en förbannelse över Han och hans arme.

1946 gräver Alex (Luke Ford), son till Richard (Brendan Fraser) och Evelyn O’Connell (Maria Bello), fram den gamla kejsarens gravkammare och för kvarlevorna till ett museum. Samtidigt blir Richard och Evelyn, som har dragit sig tillbaka för att ägna sig åt annat än gravar och mumier, ombedda att föra ett antikt "öga" till museumet. Väl på museumet blir dom förådda av Roger Wilson (David Calder), chefen för museumet, som får betalt av General Yang (Anthony Wong Chau-Sang). Yangs mål är att återuppväcka Han, så att den uråldriga kejsaren kan återställa landet ifrån "kaoset". Kejsare Han återuppväcks.. och det är upp till Richard, Evelyn, Alex, Lin (Isabella Leong) (dottern till Ming och Zi) och självklart gamle gode morbror Jonathan (John Hannah) att stoppa kejsaren och hans planer.

Den tredje, och hittils den sista filmen, är riktigt bra den också. Den innehåller precis som föregångarna snygga effekter, en hel del humor, actionfyllda scener och ett högt tempo. Samt en story som fängslar. Och självfallet skådespelare som är bra.

Det finns dock ett litet minus i trean, det är att dom har gjort den lite väl kort, de första två är strax över två timmar medans tredje filmen är runt en timme och fyrtio minuter.. så storyn trycks ihop lite mer än i dom två föregångarna. Mycket mer än så vill jag inte gnälla över den här filmen.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0859163/

Sammanfattningsvis så har jag inte så mycket att tillägga egentligen, mer än att jag rekommenderar samtliga filmer i triologin och att jag tycker man ska se dom.

Mycket nöje!

1 Comment

One Response to “The Mummy Trilogy”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » The Mummy (2017) Says:

    […] vad den var. Jag föredrar nog fortfarande Brandon Fletcher filmerna över den här (recenserade här), men med tanke på hur mycket skit jag hört om den här filmen innan jag såg den så är jag […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud