| Subcribe via RSS

Duel

oktober 8th, 2006 | Postad i Action, Film av H

DuelDennis Weaver är ute på långfärd med sin bil, och ute i ödemarken kör han om en tankbil. Tankbilen kör ikapp honom och blåser förbi igen, och lägger sig återigen framför honom. Det är början på en katt-och-råtta lek som bla bla bla bla. Ni kan räkna ut resten. I 86 minuter jagas han från och till och även om det är lite spännande till en början blir det snabbt old news. Slutscenen är dessutom helt ologisk – jag tänker nu förstöra det för er som inte sett den – då tankbilen av någon anledning kör på bilen (trots att föraren synligt hoppat ur) och bränner vidare utför ett stup (som faktiskt inte var riktigt så nära).

När Spielberg 1971 gjorde tv-filmen Duel hade han tidigare bara jobbat med TV. Han fick 10 dagar på sig (som blev runt 13) att slänga ihop Veckans Film till kanalen ABC, och såg chansen att visa vad han kunde för att kunna gå vidare och göra ”riktig” film. TV-versionen var dessutom nästan en kvart kortare, och förlängdes sedan för att kunna visas på bio i utlandet.

Extramaterialet på DVD:n innehåller en 40-minuters dokumentär, där Spielberg detaljrikt berättar om hur filmen kom till. Det berättas om hur de la upp produktionen för att klara av tidspressen, och man får stor insikt i flera olika sceners uppbyggnad. En intressant, om än kanske ganska filmskapartekniskt inriktad, dokumentär. Vi får också en tiominuters minidokumentär/intervju om Spielbergs bakgrund inom tv, samt tio minuter med författaren Richard Matheson. Bra bonusar alltså, till en ganska tråkig film.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud