| Subcribe via RSS

Maniac

april 27th, 2009 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

William Lustig’s klassiker som blivit förbjuden i flera länder och totalt sönderklippt i ännu fler där Joe Spinell spelar huvudrollen och där Tom Savini stod för effekterna.

För ett par år sedan dog Frank Zito’s mor i en bilolycka och han saknar henne.. även om hon var ett svin mot honom, behandlade honom som skit och sålde sin egen kropp. Frank försöker hur som helst att hålla henne kvar hos sig och då hans svåra barndomsminnen börjar skrika inuti hans huvud beger han sig ut om nätterna för att på måfå döda unga kvinnor och skära av deras huvudsvål för att sätta dessa på skyltdockor han ställt upp runtom i hans lägenhet.

Efter att Frank blivit fotograferad av den unga fotografen Anna i en park bestämmer han sig för att leta reda på Anna och blir omedelbart god vän med henne. Men frågan är: är hon den han letat efter eller är det bara ytterligare en mamma-wannabe?

På fodralet på min dvdutgåva av filmen står följande text: ’One of the most relentlessly depraved and disturbing horror movies ever made’. Jag tycker den texten stämmer ganska bra överens med vad innehållet i filmen ger tittaren.

Filmen är inte läskig egentligen, men innan Joe Spinell’s karaktär Frank slår till vid varje mord så byggs det upp en stämning under ett par minuter vilket gör filmen ganska spännande, även om man redan sett den en eller ett par gånger innan.

Joe Spinell (The Godfather) är lysande i rollen som den psykotiske Frank. Spinell ser emellanåt helt psykotisk ut och verkar vara helt i sin egna lilla värld. De övriga skådespelarna är trovärdiga och de gör sina jobb, men Spinell stjäl hela showen.

Filmen är, som sagt, inte läskig men spännande och efter ungefär halva filmen flippar den ur nästintill helt och blir riktigt vriden, konstig och skum. Våld och blod finns det ganska gott om i filmen, men jag ser det mest som en bonus till vad filmen egentligen går ut på.

Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om filmen. Det här är helt enkelt historian om en galning.

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0081114/

2 Comments

2 Responses to “Maniac”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Maniac (2012) Says:

    […] gärna min uråldriga recension av originalet och min recension av uppföljaren till den som aldrig […]


  2. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » The Last Horror Film Says:

    […] år efter att de medverkade i den klassiska slashern Maniac (recenserad här) ställde sig alltså Joe Spinell och Caroline Munro återigen framför kameran tillsammans i The […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud