| Subcribe via RSS

Piranha (1995)

maj 27th, 2009 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Remaken från 1995, som var gjord för TV.

Maggie McNamara jobbar med att leta efter försvunna personer och får i uppdrag att leta reda på två ungdomar som försvunnit spårlöst uppe i bergen. I hennes sökande stöter hon på enstöringen Paul Grogan. Paul berättar om en nerlaggd militäranläggning lite längre upp i bergen.

Efter att ha lyckats få med sig Paul sticker han och Maggie dit för att försöka hitta spår efter ungdomarna. Väl inne på området hittar de en stor swimmingpool som de tömmer ut i en flod för att se vad som finns inuti den. Sekunderna därpå dyker Dr. Leticia Baines – områdets enda invånare – upp och informerar dem om att poolens invånare var genetiskt förändrade pirayor och nu är de lösa.. och i deras väg ligger ett sommarläger för barn och en camping.

Filmens story är i stort sett samma som Joe Dante’s klassiska skräck/komedi ifrån 1978, men skillnaderna är många. Den här remaken är en totalt onödig rip-off som inte borde ha fått göras.

Skådespelarna är ass och stundtals börjar man fundera om de bara tagit folk ifrån gatan och ställt rakt upp och ner framför kameran och sagt åt dem att läsa direkt ur manus. För det första så är dialogerna väldigt stela stundtals och skådespelarnas agerande är ännu värre då de emellanåt inte verkar ha något som helst intresse för att göra en bra film eller agera trovärdigt.

Effekterna är stundtals bättre än originalets, men det säger inte speciellt mycket. I originalet fick vi skymta pirayorna då och då. I den här gräsliga remaken får vi visserligen se dem ganska mycket, men nästan varje gång vi får se dem ser de ut som plastfiskar.

Filmen förde mina och en av dem som såg filmens tankar till Silent Night, Deadly Night Part 2 (ja, jag vet att jag tjatar om den.. men den är bra att dra referenser till), där filmmakarna har valt att ta scener ur originalfilmen och sedan byggt på utöver de redan existerande scenerna. I den här filmen har de, uppenbarligen, tryckt in scener ifrån Dante’s original. Hur de nu kunnat få göra det förstår jag inte riktigt.

Rip-off remake var det ja. Teamet bakom den här filmen tyckte uppenbarligen att det var en väldigt bra idé att ta scener direkt ur originalet och sedan göra dem i en modernare tappning, men samtidigt redigera ner vissa scener, ändra lite smådetaljer och sedan lägga på några totalt orelevanta scener (visserligen var en och annan av de nya scenerna rätt schyssta.. men det hör inte till saken).

Det enda positiva jag kan komma att tänka på är troligtvis slutet, som är lite mer utdraget och känns inte lika tvärt som originalets avslutning. Detta tillför visserligen inte speciellt mycket då resten av filmen är en jävla waste of fucking time och ett rent hån mot Dante.

Undvik. Se originalet. Om du sett den, se den igen. Skippa den här.

http://www.imdb.com/title/tt0114137/

1 Comment

One Response to “Piranha (1995)”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Piranha (2010) Says:

    […] gärna mina recensioner av originalfilmen, dess uppföljare och remaken av originalet från 1995. Tags: 2010, Film, Komedi, skräck, Ving Rhames No Comments Share/Bookmark This entry was […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud