| Subcribe via RSS

Universal Soldier

januari 16th, 2010 | Postad i Action av J

1969, Vietnam. Med sina sista krafter tömmer Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) sitt magasin i bröstet på den man som precis har dödat honom, sergeant Andrew Scott (Dolph Lundgren).

1992, USA. Reportern Veronica Roberts (Ally Walker) får sparken efter att ha fumlat med jobbet och ser en chans att få tillbaka det genom att börja rota i den amerikanska arméns mest hemliga grupp – endast kända som Universal Soldier – som precis har klarat ut ytterligare ett omöjligt uppdrag. Men när hennes kameraman blivit ihjälskjuten flyr hon tillsammans med en av soldaterna som hastigt byter sida… soldaten är ingen mindre än Luc Deveraux och tillsammans försöker de undfly mörkläggningen av en mörk hemlighet.

Innan jag börjar skriva om själva filmen tänkte jag slänga ut lite info. Den här filmen kom 1992, 6 år senare – dvs 1998 – dök det upp två stycken fristående TV-filmer som utgavs som uppföljare till filmen. Varken Van Damme eller Lundgren var med i dem. Ett år senare – 1999 – dök det emellertid upp en riktig uppföljare till den här filmen. 10 år senare – dvs förra året (2009 för er som inte har en aning om vad det var för år) – kom det ytterligare en uppföljare till den här filmen. Samtliga filmer kommer att recenseras nu framöver.. så.. vi börjar väl med den första.

Universal Soldier har hängt med mig ända sen jag var runt 8, 9 år. Jag minns inte riktigt vad jag tyckte om den då, men jag har ju sett om den med jämna mellanrum och den fungerar faktiskt jäkligt bra än idag. Även om effekterna är rätt utgångna.. på sina håll.

Van Damme är i högform i den här filmen och får mig att gapskratta när han sparkar och slår skiten ur folk inne på en sylta, Walker är het och Lundgren snor större delen av showen som psycho.. vilket han faktiskt gör överaskande bra, med tanke på vilken B-skådis han är. Resten av skådespelarlistan är inte så där speciellt märkvärdig eller ens nämnvärd, men de gör bra ifrån sig. Typ. Och för regi stod Roland Emmerich – ni vet han som gjorde den amerikanska Godzilla remaken, Today After Tomorrow och 2012.

Manuset är bra, så när som på ett par B-klichéer som fick mig att utbrista ”Hur gick det där till?”. Detta blir emellertid inget problem för filmen, utan ökar nästan underhållningsvärdet ännu mer. Att de tryckt in ett par sekvenser som är rent av komiska och som framkallar gapskratt från mitt håll är även det ett plus.

Nog för att effekterna är utgångna på sina håll, att filmen innehåller B-filmsklichéer, B-skådisar och ett händelseförlopp som får en att lyfta på ögonbrynen fler än en gång.. men filmjäveln är otroligt underhållande. Har du inte sett den, check it out..

Rekommenderas!

http://www.imdb.com/title/tt0105698/

1 Comment

One Response to “Universal Soldier”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Universal Soldier: Day Of Reckoning Says:

    […] på mer läsning? Checka in mina tidigare recensioner av film 1, 2, 3, TV-film 1, TV-film 2 och H’s spoilerrika recension av just den här […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud