| Subcribe via RSS

Cabin Fever

mars 27th, 2010 | Postad i Skräck/Rysare av J

Eli Roth har bevisat ganska klart och tydligt att han är en av historiens sämsta filmmakare, med bland annat Hostel filmerna på sitt CV. Cabin Fever var hans regidebut och om man tycker att Hostel filmerna är dumma lär man tänka om; Cabin Fever är någonting av det mest korkade man kan komma över i rysarväg. Filmen handlar om fem ungdomar som precis tagit studenten och sticker iväg till en stuga mitt ute i ingenstans för att supa, knulla och leva rövare. Festen pågår som bäst när en omtöcknad man, täckt med blodiga sår, plötsligt dyker upp. De lyckas jaga bort den makabra främlingen men upptäcker inte långt efteråt att vad det än var för fel på mannen, så har det spridit sig till dem.

Cabin Fever lider av flera stora problem. Delvis blev den hypad som en splatterfilm med groteska effekter och sekvenser, vilket är helt fel. Filmen innehåller ytterst lite våld av värde och speciellt groteskt är det inte heller, utan hela filmen lutar mer åt rysarhållet. Att filmen dessutom är bitvis helt osammanhängande gör det hela ännu värre. Sekvenserna där en retardunge springer fram och biter folk i händerna, vad har det med något som helst att göra? Hur kunde bilen inte starta bara för att de slog sönder rutorna på den? Varför gör ungdomarna en massa idiotiska grejer så som att ta i personer som är smittade? Och så vidare.

Jag citerar från filmens fodral: ”En riktigt extrem rysare som är så intensiv och nyskapande att den direkt hamnar i kultstatusgenren.”. Personen som skrivit detta kan inte ha vetat speciellt mycket om film, då Cabin Fever varken är extrem, intensiv eller nyskapande. Cabin Fever är en lååååångsam ”skräckfilm” där det händer smågrejer till en början och det är inte förrens runt 50 minuter in i filmen det faktiskt börjar röra på sig ordentligt – men det blir aldrig heller extremt, mycket tack vare att de flesta kills eller goresekvenser som är med i filmen är off-screen. Cabin Fever är dessutom en slasherfilm förklädd till en virus-rysare, ingenting annat.

Det som stör mig allra mest med Cabin Fever är karaktärernas agerande. Vilken normalt funtad person som helst skulle INTE göra som de gör i filmen. Detta medför givetvis att vi som tittare får lov att ställa oss frågor så som ”Varför gjorde han/hon så?” och ”Vad är det frågan om egentligen?”.

Ingen av skådespelarna är nämna att värda heller, mer än att Cerina Vincent visar tuttarna fler än en gång. Effektmässigt ser det hyfsat ut, även om vi knappt får se något av dem. Storyn/manuset har vi sett så många gånger innan i andra former att det blir bara löjligt, så jag skiter i att kommentera det.

Cabin Fever är en överhypad, dum, korkad och usel ”skräckfilm” som inte tillför ett piss till genren – även när den kom. Eli Roth är en usel filmmakare och Cabin Fever är inte en skräckfilm – period. Jag avslutar med ett citat från fodralet igen: ”Ett GRYMT underhållande BLODBAD! Jag ÄLSKADE den! – Peter Jackson, regissör, trilogin om härskarringen”. Jackson måste ha tittat på sin egna Braindead när de ringde upp honom för att få en kommentar om Cabin Fever…

http://www.imdb.com/title/tt0303816/

1 Comment

One Response to “Cabin Fever”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Cabin Fever (2016) Says:

    […] gärna mina recensioner av Cabin Fever, Cabin Fever 2: Spring Fever och Cabin Fever: Patient Zero också – även om de är till en […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud