| Subcribe via RSS

Freddy vs. Jason

juni 14th, 2010 | Postad i Film, Skräck/Rysare av J

Fyra år har gått sedan myndigheterna i Springwood genomförde en mörkläggning av Freddy Krueger (Robert Englund) i ett försök till att få slut på den rad av mord som inträffat i staden. Planen fungerade och lämnade Freddy kraftlös tack vare att ingen kom ihåg honom och kunde vara rädd för honom… tills nu.

I skepnad av hans mor beordrar Freddy Jason Voorhees (Ken Kirzinger) att bege sig till Elm Street för att ta hand om de ”oansvariga ungdomarna” där, för att få människorna i staden att tro att det är Freddy som är i farten igen. Men ingenting går som planerat och Jason fortsätter att döda ”hans barn”. Det är nu upp till en grupp ungdomar att få tillbaka Jason till Camp Crystal Lake och Freddy ut ur drömvärlden, en gång för alla.

Redan 1993 kläcktes idéen om en film där Freddy Krueger och Jason Voorhees skulle strida mot varandra i den nionde Friday The 13th filmen; Jason Goes To Hell: The Final Friday. Slutet på Jason Goes To Hell: The Final Friday var menat att vara en sorts föregångare till Freddy Vs. Jason, men då det tog för lång tid att knåpa ihop ett manus som höll producerades istället Jason X fram två år (2001) innan Freddy Vs. Jason släpptes (2003). Det tog dem alltså 10 år att framställa ett manusskript som var så pass starkt att det kunde bli en ca 90 minuter lång film. Och slutresultatet är bra, men har flera svagheter.

Skådespelarlistan är inte direkt överspäckad med stora och kända namn, men.. here we go. Robert Englund gör sin vanliga prestation som Freddy, medans Ken Kirzinger gestaltar Jason för första gången och tog över den rollen från Kane Hodder som hade spelat Jason i Friday 7 – 10 – vilket han gör alldeles utmärkt (en sak som bör tilläggas är att Kirzinger’s Jason är den största Jason till dags datum). Vi ser även Lochlyn Munro och Brendan Fletcher i varsin biroll och Zack Ward dyker även upp i ett snabbt klipp. Kelly Rowland (som inte kan skådespela överhuvudtaget, utan irriterar mest), Chris Marquette och Katharine Isabelle (som man kan skymta tuttarna på) innehar viktiga roller, medans Monica Keena (som troligtvis fick sin roll tack vare det gudarna gav henne strax under hakan och strax över naveln) och Jason Ritter innehar de viktigaste rollerna bland ungdomarna.

Skådespelarnas insatser är bra, överlag. Misstagena de gjorde när de skrev upp personer på listan över skådespelare för filmen var att skriva upp (till största delen) Kelly Rowland och (delvis) Monica Keena. Rowland kan verkligen inte agera och att titta på hennes beteende i filmen gör mig bara matt. Bara för att man ingår/ingått i en kommersiellt stor musikgrupp (Destiny’s Child) så innebär det verkligen inte att man faktiskt kan agera. Och Monica Keena är till en början helt okej, men allt eftersom blir jag mer och mer irriterad på henne för att slutligen lägga av en rejäl suck i slutsekvenserna. Bara för att man har utseendet innebär det inte att man kan agera utan att spela över.

Effekterna är bra, men som de flesta Nightmare filmerna känns flera av dem utdaterade i dagens läge. Vissa effekter får mig att haja till av förvåning då jag inte mindes att de såg så pass datorgjorda ut som de faktiskt gör. Makeupen ser bra ut givetvis och vi får se en ny touch på Freddy makeupen i en snabb sekvens som får Freddy att se lite grymmare ut än sitt vanliga jag.

Storyn är bra och jag vettefan om de hade kunnat skriva den på så många andra sätt än vad de gjorde. Men samtidigt som storyn är bra och hyfsat välskriven så finns ändå klichéerna och de förutsägbara momenten där. T ex är slutet ganska förutsägbart och är man en inbiten slasherfantast så blir man inte förvånad över det. Och är man följeslagare till Freddy och/eller Jason så vet man också att den ena är starkare än den andra beroende på om de är i en drömvärld eller i verkligheten.

Även om den har sina svagheter är Freddy vs. Jason en bra film – åtminstone för oss die hard fans till Freddy och/eller Jason.

Sevärd.

http://www.imdb.com/title/tt0329101/

1 Comment

One Response to “Freddy vs. Jason”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Friday The 13th: The Complete Collection Says:

    […] 13th recensioner i nummerordning här; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 10. Mina gamla recensioner av Freddy vs. Jason (som jag skrev medan jag gick igenom A Nightmare On Elm Street filmerna) och remaken från 2009 […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud