| Subcribe via RSS

The Forgotten (aka Don’t Look In The Basement)

september 5th, 2010 | Postad i Film, Skräck/Rysare, Thriller av J

Sköterskan Charlotte Beale (Rosie Holotik) anländer till det isolerade Stephens Sanitarium för att arbeta, men får veta vid sin ankomst att Dr. Stephens (Michael Harvey) blev mördad av en av patienterna och att hans ersättare, Dr. Geraldine Masters (Annabelle Weenick), inte är speciellt ivrig till att ta in ny personal. Charlotte finner sitt arbete mycket svårt tack vare att patienterna plågar och trakasserar henne varje chans de får och det står snart klart för henne varför Dr. Masters är ivrig till att hålla utomstående ute…

The Forgotten – eller Don’t Look In The Basement som den är mer känd som – är en helt fantastiskt trög film som går på lågvarv ända fram till sista halvtimmen då den lägger i en högre växel och brakar på till den sjukt förutsägbara twisten och det ganska konstiga och vridna slutet. Största problemet med filmen är den första timmen som går fruktansvärt sakta och enda anledningen till att se den första timmen utan att spola är väl.. att.. jag vet inte. Den första timmen är sjukt seg och även om det faktiskt inträffar ett par få grejer som kan vara av intresse glömmer man snabbt bort dem tack vare att filmen återgår till den där sega och utdragna uppbyggnaden som den innehar. Jag kan emellertid ge ett plus till skådespelarna i filmen som gör ett fantastiskt jobb och som ger känslan av att man faktiskt sitter och tittar på mentalpatienter och att de effekter som förekommer är övertygande även om filmen både är gammal och hade en låg budget.

Filmen blev förbjuden på Island, fick 18 års åldersgräns i Norge när den släpptes på VHS och blev klippt i UK av BBFC inför biopremiären där en inzoomning av en yxa som slås in i en kvinnas kropp blev borttagen. Filmen hamnade givetvis senare på ”Video Nasties”-listan och blev förbjuden. Den klippta versionen blev släppt på UK HHO bolaget 2005 och den oklippta versionen (nu med 15 års åldersgräns) blev släppt senare samma år på Stax bolaget. Filmen blev inspelad på 12 dagar och budgeten låg på under 100,000 dollar och släpptes till drive-in biografer i en double-feature tillsammans med Wes Craven’s och Sean S. Cunningham’s The Last House On The Left. Filmerna delade taglinen ”To avoid fainting, keep repeating to yourself: ’It’s only a movie.. it’s only a movie.. it’s only a movie..”.

The Forgotten är verkligen ingenting jag tänker rekommendera och även om de sista 30 minutrarna var hyfsat underhållande så duger det inte i slutändan. Glöm bort och se något annat. Punkt.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud