| Subcribe via RSS

År 2001 – En Rymdodyssé

september 15th, 2010 | Postad i Film av H

För er som inte har 148 minuter till övers, eller inte har en snabbspolningsknapp som jag, så följer här den kompletta handlingen i filmen 2001 så att ni slipper se den.

I tre minuter får vi musik med svart bild.
Sedan följer några landskapsbilder av en öde jord, i sekvensen ”Människans gryning”, där vi senare får se en grupp apor som bråkar med en annan grupp apor. Sedan stöter de på en stor svart monolit. Efter det kommer en apa på att man kan använda ett skelettben till att slåss med. Hans grupp spöar en apa i den andra gruppen.

Vi är nu tjugo minuter in i filmen och hoppar abrupt in i framtiden år 2001, där en rymdfärja tar tre miljoner år på sig att docka med en rymdstation. Killen som åkt med färjan möts upp av en säkerhetschef och de går mot ett möte. Först stannar killen och ringer hem till sin dotter, och sen sätter han sig att småprata med lite löst folk. Detta sker 40 minuter in i filmen, och vi får vår första insyn i vad som kan vara en faktisk handling i filmen.

Mannen går in till ett möte där man berättar att en av kolonierna på månen har hittat något som måste hemlighållas. Sedan åker han till månkolonin i super-slowmotion. När han anländer går en grupp människor i extrem slowmotion ut och tittar på en likadan svart monolit som i början, fast på månen. Detta tar en kvart till.

Nu går vi över till ”Jupiter-missionen, 18 månader senare”, där en helt annan farkost åker långsamt förbi i några minuter, och vi får se en man som motionerar inuti. Två män finns i skeppet, ihop med tre andra i dvala samt superdatorn HAL-9000 som styr skeppet. Detta får vi veta genom att männen ser på ett tv-inslag om sig själva medan de äter.

Efter att en av männen ritat av de som sover, berättar HAL att en modul på utsidan av skeppet kommer att gå sönder om 72 timmar. Mannen ger sig långsamt ut i en mini-pod och byter ut modulen. När han kommer in igen visar det sig att modulen är hel, vilket är konstigt eftersom en HAL-9000 aldrig har fel.

Man beslutar att sätta tillbaka modulen för att se om den kommer gå sönder. Om den inte gör det, så är HAL trasig. De två männen slår av radion så inte HAL ska höra när de pratar om att stänga av honom i så fall. Dock kan HAL läsa på läpparna.

Nu är vi 1 timme och 27 minuter in, då det helt plötsligt blir paus. I tre minuter får vi lyssna på klassisk musik till en svart bild.

Mannen ger sig återigen ut för att sätta i modulen. Dock attackerar HAL honom med poden så han flaxar iväg, och den andra mannen åker ut i en annan pod för att hämta honom. När de återvänder till skeppet släpper inte HAL in dem, eftersom de tänkt stänga av honom. Den andra mannen släpper den första, förmodligen döda mannen, och tar sig in genom en manuell lucka igen.

Han kliver resolut in och börjar stänga av HAL, trots HALs protester och försäkran om att han nu fungerar ordentligt igen. När HAL slocknar spelas ett videomeddelande från jorden där man berättar att det finns utomjordiskt liv, och att monoliten sänt en signal mot Jupiter. Dessa två stycken tar 27 minuter filmtid.

Nästa del av filmen heter ”Jupiter och bortom oändligheten”. Skeppet anländer utanför Jupiter där en svart monolit driver omkring. Killen åker ut i en pod, och plötsligt drar en psykedelisk ljusshow igång där färger fladdrar förbi, följt av diverse landskapsbilder i konstiga färger… Detta tar 15 minuter.

När det plötsligt slutar befinner sig poden i ett sovrum. Killen kliver ur och tittar sig långsamt omkring och tittar in i ett badrum. När han kommer ut ser han sig själv som ännu äldre ätandes mat vid ett bord. Gubben hör rymddräkten och reser sig från bordet för att titta, men den yngre är borta. Gubben sätter sig att äta igen, men tittar mot sängen där en ännu äldre version av honom ligger. Gubben vid bordet försvinner, och gubben i sängen lyfter långsamt armen mot monoliten som nu står mitt i rummet. Gubben förvandlas till ett barnfoster i en transparent svävande boll.

Vi ser nu jorden från rymden, och bollen med barnet kommer svävande. Slut. 2 timmar, 20 minuter och 30 sekunder senare är det slut. Sluttexterna börjar rulla. Jag gråter lite. Jag eldar upp min bluray-skiva. Jag hämtar en köttkniv och dödar en uteliggare.

4 Comments

4 Responses to “År 2001 – En Rymdodyssé”

 1. l'avoine Says:

  Hahaha helskön recension! Jag hade tänkt se denna film men det känns inte lönt att slösa 2 timmar och 20 minuter.


 2. Mahattma Larsson Says:

  Gott folk. Observera att det här kommer från recensenten som älskar filmen Happy Feet! 😀 2001 är lätt en av mina top 10 bästa filmer 😀


 3. J Says:

  Med tanke på Den Där Andre’s redovisning av filmen, så.. nä. Verkar totalt värdelös – även om Kubrick stod för regi.


 4. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » 2010: Året Då Vi Får Kontakt Says:

  […] läsare minns hur jag rev den klassiska filmen “År 2001 – En Rymdodyssé” ett nytt rövhål häromåret. Sedan dess har jag gjort min egen fanedit (ja, fast utan att vara […]


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud