| Subcribe via RSS

Tesis

oktober 26th, 2010 | Postad i Film, Thriller av J

Ángela (Ana Torrent) är en filmstudent i Madrid. Hon ska skriva sin avhandling med temat våld på film, men har svårt att hitta källmaterial, tills det att hon blir vän med den udda och introverta studenten Chema (Fele Martínez) som innehar en stor filmsamling med våldsamma och pornografiska filmer. Snett efter att hon stiftat bekantskap med Chema finner Ángela sin professor död i en visningssal på skolan – och på duken framför honom rullar fortfarande bandet han tittat på. Ángela stjäl bandet och upptäcker till sin fasa att det är en snuff film och visar bandet för Chema – som i sin tur känner igen den unga kvinnan som blir torterad till döds i videon som en f.d elev på universitetet som har varit spårlöst försvunnen i två års tid….

Tesis – eller Snuff Movie, alternativt Thesis, i Sverige – börjar bra och en viss spänning ligger över filmen, en stund, sen börjar det gå utför. Ju längre filmen pågår desto segare, utdragnare och rent utsagt tråkigare blir den och även om filmens regissör/manusförfattare Alejandro Amenábars har försökt att göra en film där tittaren inte ska kunna räkna ut vem som är mördaren förrän i slutet så skiter det hela sig ungefär halvvägs och det hela mynnar ut i att man får sitta och vänta på sluttexterna. Och det spelar ingen roll hur mycket Amenábars än har twistat och flängt med karaktärerna i filmen – har man sett en thriller förut så kan man rätt lätt räkna ut vem som är mördaren.

Hade filmen kortats ner med iaf en halvtimme hade troligtvis filmen blivit mer intressant och inte lika segtuggad som den är – dessutom hade jag nog inte tappat intresset lika fort heller. Tesis känns som vilken annan dussin-thriller som helst och det enda som egentligen imponerar är att den spelades in på fem och en halv vecka och skådisarna hade bara en månads repetition. Om man sedan tittar på olika sidor vilket år filmen kom så säger vissa att den kom 1995 och andra att den kom 1996 – vad man ska tro är upp till läsaren. Ana Torrent har förresten ett rätt lustigt efternamn.

Nåväl. Halvdan dussin-thriller som man har i sett i många andra skepnader. Om man absolut måste se något som involverar snuff films så kan man spana in Mute Witness (Tyst Vittne, i Sverige) istället – den håller iaf uppe intresset större delen av filmen.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud