| Subcribe via RSS

Swat Kats: The Radical Squadron – Season 1 – 2

oktober 25th, 2010 | Postad i Action, Barn/Familj, Sci-Fi, Tecknat/CGI, TV av J

Efter att ett uppdrag gått katastrofalt fel blir Enforcer-piloterna Chance (Charles Adler’s röst) och Jake (Barry Gordon’s röst) utsparkade från Enforcer-styrkan och blir satta på att betala tillbaka de skador de gjort genom att arbeta som bilmekaniker. Men bara för att de blivit utsparkade ifrån Enforcer-styrkorna betyder det inte att de lägger ner brottsbekämpandet; Chance och Jake bestämmer sig för att bygga ihop deras egna prylar (så som ett jetplan, en motorcykel med jetmotor och andra hi-techgrejer) och blir därefter Swat Kats (med pseudonymerna T-Bone och Razor) – en brottsbekämpande duo som ständigt får rycka ut för att skydda Megakat City.

Säsong 1:

Episod 1: The Pastmaster Always Rings Twice. Efter att två gravplundrare lyckats gräva upp The Pastmaster (Keene Curtis’ röst) – en ondskefull trollkarl från De Mörka Tiderna – beger han sig iväg för att leta reda på hans sedan länge försvunna bok med trollformler, för att sedan återkalla De Mörka Tiderna.

Episod 2: The Giant Bacteria. Efter att Swat Kats har stoppat den galne och fyrögde piloten Morbious från att förstöra vartenda raffinaderi i Megakat City kommer Morbious i kontakt med den ökände Dr. Viper (Frank Welker’s röst), som vill åt kemikalien Catalyst 99, som finns belägen i Megakat Chemical Labs – som dessvärre är ett fort som inte går att penetrera. Dr. Viper provar sin nya bakterie på Morbious för att med hjälp av honom komma åt Catalyst 99.

Episod 3: The Wrath Of Dark Kat. Dark Kat (Brock Peters’ röst) och hans creeplings stjäl kärnkraftsmaterial för att bygga en bomb som han planerar att använda mot Megakat City. Efter att ha misslyckats med att stoppa Dark Kat lyckas Kommendör Ulysses Feral (Gary Owens’ röst) att ta sig ombord på Dark Kat’s skepp och blir tillfångatagen.

Episod 4: Destructive Nature. Borgmästare Manx (Jim Cummings’ röst) har låtit bygga en 300 våningar hög byggnad kallad Megakat Tower som han vill sälja till ett par utländska spekulanter. Dessvärre har även Dr. Viper planer för byggnaden; han har planterat sina mutagenväxter inne i byggnaden och lyckas kort därefter ta över byggnaden och tar viceborgmästare Calico ”Callie” Briggs (Tress MacNeille’s röst) som gisslan. Hans slutgiltiga plan är att smälla av en gigantisk kokong med mutagensporer i över hela Megakat City och förvandla staden till Dr. Viper’s Megaswamp City.

Episod 5: The Metallikats. Efter att ha blivit konstaterade döda återvänder de två gangstrarna Mac (Neil Ross’ röst) och Molly Mange (April Winchell’s röst) som två robotar under duonamnet The Metallikats – och de är ute efter den som nekade dem benådning.

Episod 6: Bride Of The Pastmaster. Under en strid med ett oljedrickande monster blir Swat Kats indragna i en av The Pastmaster’s tidsvirvlar – och slungas bakåt i tiden till De Mörka Tiderna, där The Pastmaster hotar att förinta Drottning Callista (som är en kopia av viceborgmästare Briggs) och hennes kungadömme om hon inte gifter sig med honom.

Episod 7: Night Of The Dark Kat. Efter att Swat Kats lyckats tillfångata Hard Drive (Rob Paulsen’s röst) – en skurk som använder sig av en dräkt som gör att han kan transportera sig igenom elektriska tingest – och gett honom till Enforcers, fritar Dark Kat honom och ger honom ett förslag; att de ska börja jobba tillsammans för att snärja åt Swat Kats och svarta ner deras ryckte genom att sno deras Turbokat (deras jetplan).

Episod 8: Chaos In Crystal. I ett försök att utvinna kristaller snabbare har Dr. Lieter Greenbox (Robert Patrick’s röst) framställt en ny apparat som utvinner kristaller betydligt snabbare än om man skulle hacka fram dem. Den livstidsdömde Rex Shard (John Vernon’s röst) sätts in som testpilot på den nya apparaten. Men efter att någonting gått snett under första testrundan förvandlas Shard till en hälften katt, hälften kristall varelse och löper amok.

Episod 9: The Ghost Pilot. Efter att ett gammalt krigsflygplan – som tillhörde den ökände Det Röda Lodjuret (Mark Hamill’s röst) – har fiskats upp ur Megakat City’s hamn, verkar dennes ande ha hittat tillbaka till de levandes värld och börjar terrorisera Megakat City.

Episod 10: Metal Urgency. Efter att The Metallikats lyckats ta sig ifrån sin fångenskap råkar de – i sitt sökande efter sitt fordon – snava över vilka Swat Kats egentligen är och sätter upp en fälla.

Episod 11: The Ci-Kat-A. När en satelit återvändit ifrån rymden verkar den ha plockat med sig någonting mer än bara information; kapseln visar sig innehålla någon form av en utomjordisk insekt, som för att föröka sig biter andra varelser för att smitta dem med sitt egna DNA.

Episod 12: Enter The Madkat. Efter ett strömavbrott på Megakat Asylum lyckas dåren Lenny Ringtail (Roddy McDowall’s röst) rymma. I ett försök att undkomma lagen kommer han över en katten-i-lådan som har ett mörkt förflutet; den tillhörde en joker som kallades för Madkat (McDowall’s röst igen) som blev galen då en annan joker tog hans plats. Han slängdes i en håla, men svor att utkräva hämnd på jokern som tog hans plats och kungen, drottningen och knäckten som fängslade honom. Det visar sig emellertid att katten-i-lådan är levande och tillsammans med Ringtail återuppstår Madkat för att utkräva sin hämnd.

Episod 13: Katastrophe. Efter att Swat Kats har sopat banan med Dr. Viper söker Dark Kat upp honom med ett förslag; att de ska återuppliva The Metallikats och tillsammans ska de tre grupperna slå sig samman för att förinta Swat Kats en gång för alla.

Säsong 2:

Episod 1: Mutation City. Dr. Viper är tillbaka – och det med besked. När ett plötsligt flöde av en sörja börjar sprida sig igenom Megakat City börjar smådjur och växter att förvandlas till köttätande monster och växter.

Episod 2: A Bright And Shiny Future. När The Pastmaster plötsligt dyker upp och går berserk i Megakat City beger sig Swat Kats ut för att stoppa honom – dessvärre har The Pastmaster planerat någonting annat för dem. Han lyckas dra med dem in i en av hans tidsvirvlar och slungar dem in i en mörk och dyster framtid där kattcivilisationen har blivit störtad och är nu mer slavar åt robotar – ledda av The Metallikats.

Episod 3: When Strikes Mutilor. En enorm rymdfarkost anländer plötsligt till Megakat City och börjar suga upp allt vatten som finns runt staden och inte ens Swat Kats verkar kunna slå tillbaka utomjordingarna.

Episod 4: Razor’s Edge. När Swat Kats försöker stoppa Dark Kat missar Razor med sina missiler och träffar istället en byggnad, varpå oskyldiga blir skadade – vilket läggs på Razor’s samvete, vilket också resulterar i att han inte kan fortsätta bekämpa brott med T-Bone.

Episod 5 A: Cry Turmoil. Efter att ett passagerarplan nästan kraschat tillkännager sig den ansvariga sig – Turmoil (Kath Soucie’s röst) – som använder sig av en stråle som paralyserar de som hamnar i den. När även Swat Kats blir utsatta för strålen lyckas T-Bone skjuta ut Razor, men hamnar själv i Turmoil’s nät och blir utsedd till hennes man.

Episod 5 B: Swat Kats Unplugged. Hard Drive lyckas stjäla en prototyp som slår ut alla typer av vapensystem och börjar därefter att stjäla mängder av guldtackor.

Episod 6: The Deadly Pyramid. Under en utgrävning av en sen länge försvunnen pyramid dyker The Pastmaster upp och väcker 6 stycken gigantiska kattmumier till liv för att ta makten i Megakat City. Samtidigt har Swat Kats fått en ny robotprototyp av Professor Hackle (George Hearn’s röst), som ett tack för all den skada hans Metallikats har gjort.

Episod 7: Caverns Of Horror. Efter att fem gruvarbetare har försvunnit spårlöst den senaste månaden ringer gruvarbetarna in Enforcers för att få hjälp att gå till botten med vad som inträffat i gruvorna. Samtidigt lyckas den snokande reportern Ann Gora (Candi Milo’s röst) att hänga på ner i gruvorna för att få ett scope – men blir tagen av någonting i direktsändning, varpå Swat Kats rycker in för att leta reda på Gora och ta reda på vad som egentligen har inträffat där nere.

Episod 8 A: Volcanus Erupts!. När borgmästare Manx börjar bygga en golfbana tillsammans med några utländska affärskollegor på en ö strax utanför Megakat City lyckas en av arbetarna förstöra en staty som hållt vulkandemonen Volcanus (Frank Welker’s röst) i schack i flera hundra år – varpå Volcanus dyker upp och går lös i Megakat City.

Episod 8 B: The Origin Of Dr. Viper. Tillsammans med Dr. Elrod Purvis (Frank Welker’s röst) har Dr. N. Zyme (Paul Eiding’s röst) lyckats framställa ett serum som återupplivar döda växter. Purvis – som är en självupptagen girigbuk – försöker stjäla serumet, men blir påkommen av Zyme. I ett försök att rymma med serumet ramlar Purvis och får serumet över sig, varpå han avlider… tror man.

Episod 9: The Dark Side Of The Swat Kats. När Swat Kats är ute och provar sin nya tredimensionella radar slår blixten ner i deras plan och deras system får tokfnatt. Ett par sekunder senare håller de nästan på att flyga rakt in i Kommendör Feral, som börjar skjuta efter dem. Väl tillbaka i deras bas upptäcker de att Dark Kat och hans creeplings tydligen tagit sig in och de förstår snart att de slungats in i en alternativ dimension – där det existerar ett par stycken onda Swat Kats.

Episod 10: Unlikely Alloys. Efter att Swat Kats sopat banan med The Metallikats är paret Mac och Molly lagomt mörbultade. De får emellertid nys om att Dr. Lieter Greenbox (som lånar Nick Chinlund’s röst den här gången) skapat en prototyp som lagar metalliska saker på bara några sekunder. Metallikats beger sig iväg och lyckas lägga labbarna på den nya prototypen och lagar sig själva – varpå den nya prototypen får ett eget medvetande och börjar plocka isär allting som är metalliskt och förklarar krig mot allt som inte är av metallisk natur.

Episod 11: (Kats Eye News) A Special Report. Det här avsnittet är mer eller mindre en redogörelse vad Swat Kats gjort igenom serien i form av ett ”nyhetsprogram”.

Lite trivia om serien: I Sverige hette Swat Kats från början ”Katter med klös” i TV-tablåer, men ändrades senare till originaltiteln. Ett par av avsnitten av programmet släpptes på VHS i NTSC format. 1994 producerade leksaksföretaget Remco en bunt med actionfigurer som inkluderade T-Bone, Razor, Dr. Viper och Dark Kat. Andra produkter som producerades inkluderar ett Super Nintendo spel, ett handhållet spel, posters och snabbmat hos Carls Jr. och White Castle.

Hanna Barbera Productions annonserade ut att de skulle göra fler nya episoder, posters och annat 1995 på en Swat Kats poster. Toon Magazine publicerade också en hela sektion angående succéen kring Swat Kats, hösten 1994. Modellskisser av karaktärer blev tryckta i samma utgåva av tidningen. Serien blev emellertid nedlaggd efter säsong 2 med tre oavslutade avsnitt och två avsnitt som inte ens tog sig till animeringsstadiet. I ett nummer från 1995 av Entertainment Weekly sa Ted Turner i en intervju att ”Vi har flera tecknade figurer än någon annan; The Flintstone, The Jetsons, The Smurfs, Scooby-Doo. De är inte våldsamma. Vi behöver inte oroa oss att vi ska uppmuntra barn att döda varandra – så som EN DEL andra barnprogram gör.

Sammanfattningen av serien: Serien är sjukt grabbig och har mycket action, monster och annat trevligt som håller intresset uppe. Animationerna är av Hanna-Barbera standard, men i en mörkare ton och mer väldetaljerade än i de flesta andra Hanna-Barbera produktionerna från samma årtal. Voiceactingen är top notch och soundtracket sparkar stjärt. Allt detta minns jag så väl från min barndom då jag alltid tittade på Swat Kats på eftermiddagarna efter skolan och det var ett av de där barnprogrammen jag älskade. Än idag står sig serien jäkligt bra och även om serien är riktad till barn så slår jag igång den här serien vilken dag som helst – for sure. Att den blev nedlaggd efter bara två säsonger tycker jag är fruktansvärt synd då den hade potential att kunna fortsätta betydligt längre än så. Nåja. Jag rekommenderar serien starkt iaf – om än kanske inte till de allra yngsta personerna.

8 Comments

8 Responses to “Swat Kats: The Radical Squadron – Season 1 – 2”

 1. M. Says:

  Brings back childhood memories!


 2. J Says:

  Myes.


 3. Frank Andersson Says:

  Letar efter serien med svenskt tal. Vill få den utgiven på DVD.
  https://www.facebook.com/pages/Swat-Kats-med-svenskt-tal-till-Sverige-Nu/316585001787848?ref=hl


 4. J Says:

  Ja, det hade ju varit suveränt om Swat Kats hade kunnat släppas med svenskt tal på dvd eller bluray. Det är ju så man minns serien.


 5. Frank Says:

  Update: funnit alla avsnitt utom tre med svenskt tal, säsong 1.
  Någon dvd lär aldrig bli av eftersom Warner Bros aldrig köper in Dubbs. De gör i så fall egna dubblingar …. vilket inte är lönsamt för äldre serier


 6. Frank Says:

  Nån mer än jag som har några avsnitt ?


 7. Fralle Says:

  Nån mer än jag som funnit avsnittt med svenskt tal ?


 8. J Says:

  Har som dig svårt att se att det skulle komma en dvd med svensk dubb av serien. Även om den nya, kommande serien skulle bli en hit och eventuellt dubbad till svenska så tvivlar jag på att den svenska dubben för den här serien kommer bli släppt på en legit utgåva. Ska man ha svenska dubben får man nog tyvärr vända sig till svenska, nostalgiska pirater.


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud