| Subcribe via RSS

The Butterfly Effect 1 & 2

april 19th, 2007 | Postad i Drama, Film, Skräck/Rysare av H

The Butterfly EffectDå man krystat ut en straight-to-video-tvåa på den finfina filmen The Butterfly Effect, så var det ju bara att se den första för andra gången och se den andra för första gången. Efteråt.

Evan (Ashton Kutcher) ritar som sjuåring en mordisk teckning i skolan, men minns efteråt inte att han gjort det. Man uppmuntrar honom att skriva dagbok som hjälp för att hålla minnet i styr, men han drabbas ändå av underliga blackouter med jämna mellanrum. När han är 13 år går ett busstreck snett, och han tvingas flytta från sina vänner.

När han flera år senare går på college läser han ur sina gamla dagböcker och upptäcker att han tas tillbaka till händelserna han läser om. Han kan bokstavligen kliva tillbaka till en av sina blackouter och förändra vad som hänt. Problemen börjar när han kommer tillbaka igen, och hela hans liv förändrats, och varje försök att rätta till något leder till en ny verklighet.

I The Butterfly Effect 2 möter vi två par som efter en utflykt hamnar i en tragisk bilolycka där alla utom Nick klarar sig. Nick spelas förresten av Vem Bryr Sig, som tillsammans med Vem Fan Då, Ny På Banan, Usel Förstagångsskådis och Hur Fan Fick Du Det Här Jobbet utgör större delen av skådespelare och filmmakare. Nick knegar i vilket fall vidare i ett år och sen stirrar han för länge på ett foto från utflykten, och tas tillbaka till Den Ödesdigra Dagen. Nick ändrar historien och allt är bara bra, tills han förstås bara måste ändra en grej till. Sen blir det hela förstås en rad förändringar som gör allt successivt värre tills han slutligen… öhm… jaa… Jag tror att han kanske blev sin tjejs bäbis. Eller om han bara dog. Eller nåt. Nåt sånt.

Okej, visst, man kan diskutera logiken i tidsresefilmer precis hur länge som helst. Om man är skittråkig alltså. IT’S JUST A MOVIE! Okej? Bra? Fint? Fint. Men The Butterfly Effect är en mycket underhållande sådan. The Butterfly Effect 2 är verkligen inte en sådan. Jag medger att första halvan är gjord med lite fingertoppskänsla. Man exploaterar inte trafikolyckan, man tar nödvändig tid att presentera genuint sympatiska karaktärer och man tror faktiskt att filmen ska bli riktigt bra. Tyvärr verkar man inte riktigt fattat den grundläggande premissen för det hela.

— HERE BE SPOILERS! —

Nick kan flasha iväg sig varsomhelst, bara han finns med på ett foto han tittar på. Att Evan dessutom alltid hade en kompletterande blackout för tillfällena han åker tillbaka till – det som gör hela filmen så jävla smart – bryr man sig inte om. De olika verkligheter Nick skapar visar dessutom tydligt att han är ett jävla pucko och dessutom ett rent as, så hans öde är inte direkt nånting jag prioriterar att gråta över. Ska man dissekera ettan så har väl Evan sina svaga sidor också, men det kan vi väl ta över en öl nån gång?

Jag summerar: The Butterfly Effect – mycket bra, alla bör se denna film. Om inte annat för att se hur jävla enormt stor Ethan Suplee är. The Butterfly Effect 2 – dum och dålig.

2 Comments

2 Responses to “The Butterfly Effect 1 & 2”

  1. Helt Perfekt Glob » Butterfly Effect 3: Revelation Says:

    […] att jag själv sågade Butterfly Effect 2 så har jag nu sett trean, eftersom ettan är så bra. Trean, med undertiteln […]


  2. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » The Butterfly Effect Trilogy Says:

    […] dem kan ta er in på H’s blogg och läsa hans recensioner. Ni finner 1an och 2an recenserade här och 3an […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud