| Subcribe via RSS

Ginga: Nagareboshi Gin (aka Silver Fang)

december 14th, 2010 | Postad i Anime, Tecknat/CGI, TV, Äventyr/Fantasy av J

I de snöiga japanska bergen intill den lilla byn Ou härjar den väldiga och människoätande svartbjörnen Akakabuto, som sätter skräck i alla som lever i området. Här, i Ou, föds den tigerrandiga akitahunden Gin (Silver). Precis som sin far Riki och hans farfar Shiro tränas han hårt till att bli en björnhund av den gamle jägaren Gohei Takeda – vars ärkefiende är Akakabuto.

En dag då Gin och Gohei’s sonson, Daisuke, är ute och jagar stöter de på en stor flock med vildhundar som också verkar strida mot björnarna. Gin följer sina instinkter och följer efter flocken. Han får snart reda på att de tänker färdas runt i Japan för att finna de bästa och starkaste hannarna och när de är tillräckligt många ska de inta borgen Akakabuto byggt med hjälp av andra björnar han har laggt under sig. Gin bestämmer sig för att lämna Gohei och Daisuke för att tillsammans med gruppen av vildhundar börja det långa sökandet efter fler hannar – och för att besegra Akakabuto…

Ginga: Nagareboshi Gin såg dagsljuset för första gången i serietidningen Weekly Shōnen Jump, 1983 och löpte fram till 1987 – för att sedan bli släppt som 18 stycken serieböcker. 1986 fick studion Toei Animation jobbet att göra animeserien. När serien skulle släppas i bland annat Sverige bestämde sig censuren för att saxa ner den och resultatet blev ett VHS-släpp på fyra kassetter á 18 avsnitt – där flera kritiska moment storymässigt försvann, däribland seriens avslutning och flera viktiga karaktärers dödsfall. Serien blev även dubbad i Sverige och tack vare begränsningar av ljudeditering vid den här tiden resulterade det i att bakgrundsmusik under vissa scener försvann.

2003 släpptes emellertid serien i en DVD-box, oklippt och på japanska med svensk och finsk text. Senare samma år släpptes även en liknande box i Danmark och Norge. Ginga: Nagareboshi Gin fick också en uppföljande serie – Ginga Densetsu Weed (Weed – Silver Fangs Son i Sverige) – som först kom som manga och sedan som animeserie. Fast… det är en annan historia – som jag kanske återkommer till senare.

Men.. allt det här bör de flesta redan veta – åtminstone de som har någon som helst koll på anime och manga. Och att serien är sjukt bra är ju ingen nyhet heller. Det enda jag kan komma att tänka på att jag irriterar mig på är att de återanvänder vissa sekvenser flera gånger i ett och samma avsnitt – vilket visserligen är vanligt förekommande i äldre tecknade serier och filmer, men ändå…

Nåja. Jag kan inte annat än att rekommendera Silver Fang. Det är och förblir en klassiker i animeträsket – nuff said.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud