| Subcribe via RSS

Bruce Lee 70 år

november 27th, 2010 | Postad i Film, Martial Arts/Kung-Fu, Övrigt av H

Idag skulle Bruce Lee fyllt 70 år om han inte avlidit av en hjärnsvullnad den 20:e juli 1973, under inspelningen av filmen ”Game of Death”. Nu när du kan hitta alla hans filmer (vi räknar bara de fem stora här, och låtsas inte om diverse småroller och tv-serier) billigt i DVD-realådorna på Willys så står du säkert ibland och tänker ”vafan, borde man inte ha sett dom här? Vilken är bäst egentligen?” och då är det väl lika bra att jag tar och berättar svaret för dig.

Den första frågan, ”borde man inte ha sett dom här?”, besvarar jag med ”mja”. Hans första filmer i Hong Kong är egentligen inte något speciellt sett ur synvinkeln av övrig kungfu-film från den tiden.

”The Big Boss” var hans första huvudroll, och gjordes år 1971. Bruce får jobb i en isfabrik, där några arbetare upptäcker att chefen smugglar knark i isen. De ”tas om hand” av chefen, och när Bruce nystar i deras försvinnande hamnar han i trubbel. Filmen i sig är kanske lite långdragen, men actionscenerna visar en Lee som är ivrig att visa vad han kan. Han lyckades själv få regissera vissa av fighterna och skapade en koppling mellan filmning och redigering som få hade tänkt på innan. Resultatet blir sevärt. Värt att notera är att Lee spelar en anti-hjälte som bryter mot lag och sina egna principer för att ta skurken, varefter han tar sitt straff – en händelseföljd som återkom i hans nästa film.

I ”Fist of Fury” återvänder Bruces karaktär till sin hemstad för att finna att hans mästare är död. (Klassiska repliken ”Teacher! Teacheeeer!” finner vi här.) Han hämnas på japanerna som orsakat det hela, som hämnas tillbaka och så vidare. Slutligen inser Bruce att han startat en ond cirkel och tar sitt straff. Denna film är dock inte fullt så sevärd – helt okej men inte så högt på Bruce Lee-skalan. Ta istället och se remaken ”Fist of Legend” med Jet Li från 1994. Inte bara en bättre film utan dessutom en av Jet Lis absolut bästa.

Samma år gjordes ”Way of the Dragon” som är noterbar för att det är enbart här du får se Chuck Norris bli besegrad. Den klassiska Sergio Leone-inspirerade slutfighten som utspelar sig i Colosseum i Rom är väl värd att se. Bruce skrev och regisserade sig själv, och även om filmen är okej så har den inte riktigt rätta känslan rakt genom.

Härnäst kom filmen som gjorde Bruce till ett välkänt namn världen över: ”Enter the Dragon”. Warner Bros gjorde denna amerikanska film, och kungfu-febern började spridas. Personligen tycker jag att det är den mest klockrena Bruce Lee-filmen, och den du ska se om du vill se en enda Bruce Lee-film.

Under inspelningen av hans nästa film, ”Game of Death” avled Bruce. Det dröjde till 1978 innan man klippte ihop femton minuter av hans tagningar med övriga scener ihopslängda med diverse stand-ins, och gav ut filmen. Det är förstås ett billigt virrvarr som inte följer originalmanuset och är i det närmaste osebart.

Svaret på den andra frågan är att du behöver se ”Enter the Dragon”, som är lite svårare att hitta i reabackarna men den brukar finnas där. Det finns också en finfin bluray som du bör kunna hitta för 99 kr. Av de tidigare filmerna vill jag rekommendera ”The Big Boss”, och även om de andra inte är dåliga filmer så tror jag inte att någon utan nämnvärt kungfu-intresse får något större utbyte av dem.

Om du är intresserad av Bruce Lees liv, så finns det i princip bara en dokumentär som gäller och det är ”Bruce Lee: A Warrior’s Journey” som är mycket intressant, och dessutom innehåller mängder av tidigare osett material som filmades till ”Game of Death” samt en billig filmatisering av Bruces originalmanus till filmen.

Här talar jag ju bara om Bruces filmer. Förstås uppnår man inte den legendariska status han har bara genom att göra 4½ populära filmer för snart 40 år sen. Karln uppfann sin egen martial arts-stil, som är noggrannt genomarbetad. Han skrev flera böcker i ämnet och var lika mycket filosof och livsstilscoach som något annat. Han var verkligen en förebild på många sätt som person, och inte bara en kille som kunde göra armhävningar med ena tummen och pekfingret.

5 Comments

5 Responses to “Bruce Lee 70 år”

 1. David Says:

  såg Big Boss för sjuttioelfte gången idag med en vän den ligger varmt om hjärtat. Snyggt filmad, grymma slagsmål och jävligt rolig (I alla fall den dubbade versionen) Enter the Dragon är också en favorit. Förresten har du sett Way of the Dragon?


 2. H Says:

  David: Jag har alla filmerna på Bluray (utom Game of Death, men den är på väg) och första gången jag såg Way of the Dragon måste ha varit runt 1989 då en klasskompis hade köpt den. Det är klart jag har sett den, lite svårt att recensera och tycka om en film man inte har sett! Sånt får Ronny Svensson syssla med.


 3. David Says:

  Oj skrev lite fel där utan menade ”Dragon: The Bruce Lee Story” vet inte riktigt vad jag tänkte med mitt i natten där.


 4. H Says:

  Jag såg Dragon när den kom och minns den bara lite vagt som en starkt fabricerad historia med orealistisk action. Vill man se en fiktiv film om Bruce Lees liv skulle jag hellre rekommendera ”Bruce Lee: A Dragon Story” eller ”Bruce Lee: The Man, The Myth”, båda med Bruce Li. De är inte jättesanningsenliga heller men det är underhållande.


 5. David Says:

  Tackar! 🙂


Leave a Reply

 • Arkivet

 • Senaste kommentarer

 • Tag cloud