| Subcribe via RSS

Salò o le 120 giornate di Sodoma

januari 20th, 2011 | Postad i Drama, Film av J

Året är 1944. Platsen är Salò republiken – den fascist ockuperade delen av Italien. Fyra stycken korrupta libertina fascister kidnappar sammanlaggt 18 pojkar och flickor och utsätter dem för extrem och sadistisk mental, fysisk och sexuell tortyr under 120 dagar (runt 4 månader, dvs).

Salò o le 120 giornate di Sodoma (eller Salò, eller Sodoms 120 dagar som den hette i Sverige) är en kontroversiell italiensk/fransk drama film ifrån 75 som blev skriven och regisserad av den italienske regissören Pier Paolo Pasolini – vars sista film blev den här då han strax innan filmens release blev mördad. filmen är baserad på den franske författaren Marquis de Sade’s bok Les 120 journées de Sodome or l’école du libertinage, som tydligen ska ha ungefär samma upplägg som den här filmen. Filmen ska även vara förbjuden i vissa länder än idag tack vare dess minst sagt bisarra och – rent utsagt – vedervärdiga innehåll. Vad innehållet är får ni ta reda på själva.. om ni har mage till det.

Men bara för att en film är kontroversiell och har en del äckliga grejer i sig innebär ju inte det automatiskt att filmen är bra – hell no. Salò o le 120 giornate di Sodoma har visserligen sina stunder då man hajar till och rynkar på näsan, men flera sekvenser involverar kärringar som berättar om deras sjuka uppväxter och detta pågår under flera minuter vilket bara blir ett jävla malande. Dessa sekvenser avlöses sedan av en massa annat utdraget och bisarrt dravel, så som ett ”bröllop” och en scen där dessa fyra nämnda fascister inspekterar rövarna på samtliga av de kvarvarande offren.

Nä. Filmen må vara kontroversiell, vidrig (på sina ställen) och sjukt bisarr, men speciellt bra är den iaf inte. Två timmar känns som lite väl lång speltid och hade den varit så pass lång som den var menad till en början (nästan 2½ timme) så hade jag troligtvis inte orkat titta klart på skiten – vilket jag egentligen inte borde ha gjort då slutet var helt värdelöst och kändes som ett stort fuck you till mig som tittare. Nä. Skippa och undvik.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud