| Subcribe via RSS

The Boondock Saints (Blu-ray) & The Boondock Saints II: All Saints Day

juni 10th, 2011 | Postad i Action, Film av H

Det är konstigt ibland. ”The Boondock Saints” från 1999 är en film jag hållit koll på för att köpa när den släpps på svensk blu-ray. Verkligen hållit koll på alltså. Trodde jag. Vid en resa till MediaMarkt hittar jag den i en hylla, och tänker ”jaha, den har kommit ut nu!” men tycker att priset är lite för högt. En snabb scanning av streckkoden med Prisjakts mobilapp visar att den finns att köpa på CDON för endast 59 kr. Och anledningen till att den är så billig är att den släpptes i december. För ett halvår sen alltså. Verkligen hållit koll på, som sagt.

Nåväl, en CDON-beställning senare kan jag sätta mig och se filmen igen. För er som missat denna finfina actionrulle, så är handlingen ganska enkel: Två irländska bröder i Boston (Sean Patrick Flanery och en annan snubbe) bestämmer sig för att ta kål på maffiafolk för samhällets bästa. Efter sig får de FBI-agenten Smecker (Willem Dafoe) som visserligen har alla hästarna hemma, men tyvärr är de inte helt friska.

Filmen är underhållande och storyn är smart strukturerad. Regissören Troy Duffy fick dock inte göra någon mer film trots framgången, ryktesvis för är han en pain the ass att jobba med. Tio år senare lyckades han med mycket pina finansiera en uppföljare.

Storyn i tvåan är att bröderna lever med sin far som fåraherdar i Irland. I Boston kliver en ung man in och mördar en präst i brödernas stil, för att locka dem tillbaka till platsen. Frågan är vem som gör det och varför. Till händelserna kommer också FBI-agenten Eunice (Julie Benz) som jobbat ihop med Smecker.

Tvåan funkar inte lika bra. Mest för att det är lite upprepningar av ettan, och att Eunice mest är en överdriven karaktär som stör mer än nåt annat. Man har också tagit de coolaste och mest uppfinningsrika bitarna ur ettan, missat poängen totalt och hamnat i nån töntig slowmotion-orgie som mot slutet faktiskt lyckas få mig att tappa koncentrationen totalt. Istället satt jag och tänkte på lite musik.

Kvalitén på blu-rayen är hyfsad. Det är inte en imponerande bildkvalité, men det kanske kan härledas till filmens låga budget. Ljudet är mycket bra, men extramaterialet (korta bloopers, långa bortklippta scener) är överflödigt.

Slutsats: Se ettan (igen) och se inte nödvändigtvis tvåan.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud