| Subcribe via RSS

Thriller – En grym film

september 23rd, 2011 | Postad i Action, Drama, Film, Thriller av H

Jodå. Det är ofta mycket snack om ”Thriller – en grym film” från 1974. En del av det är förtjänat, en del av det är det inte. Man kommer inte undan det faktum att det är en ovanligt svart film, med ovanligt mycket hårdpornografiska inslag och ett riktigt öga som skärs upp. Lägger man sen till att den är från just 1974 och svensk så är det klart att det är en uppseendeväckande film. Det är dessutom stundtals en riktigt jävla seg rulle. Långa sträckor händer det inget speciellt alls, och så bjuds vi på de absolut mest långsamma och utdragna slowmotionsekvenser jag någonsin sett i hela mitt liv. Slutet går i en sån otroligt långsam slowmotion att det är nästan oförståeligt hur man kunde besluta sig för att ta med det i en film.

Huvudrollsinnehaverskan Christina Lindbergs närvaro räcker för de flesta. Hennes lolita-stil och ständiga nakenhet både här i de två miljoner skitfilmer hon gjort drar till sig allehanda snuskmonster från hela världen, och är säkerligen en av de huvudsakliga anledningarna till att den här filmen blivit en klassiker. Den ikoniska bilden av henne med bössa och ögonlapp har väl inte undgått många, och så har vi ju han Tarantino som tjatar om henne förstås.

Som sagt kan jag förstå filmens kultstatus, för det ovanliga innehållet och så vidare. Men det är ofrånkomligt en seg och ganska tråkig film. Ibland blir det rent av löjligt när hon går på kungfulektioner för att lära sig att ge sin hallick på nöten. Kulturhistoriskt så är det väl en film man ”ska” se, men själv kommer jag aldrig se den igen.

Läs också J:s recension av filmen, och så kan ni Lindberg-fans som läser lägga ett bud på den Lektyr från 1971 som jag har med en intervju och fina bilder av henne.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud