| Subcribe via RSS

(Rebuild Of) Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone

maj 6th, 2008 | Postad i Action, Anime, Drama, Film, Sci-Fi av H

Jag erkänner direkt utan omsvep att jag aldrig sett Neon Genesis Evangelion. Jag såg ungefär 10 avsnitt för typ 10 år sen, men sen dök det upp ett som var dubbat istället för textat, och jag fick aldrig tag på det textade, sen rann det ut i sanden. När de remastrade director’s cut kom ut för några år sen så tankade jag hem det också, men det blev aldrig av att jag tittade på det heller. Nu kommer nästa version.

Evangelion: 1.0 är den första av fyra filmer som man kommer släppa. Det man har gjort är att ha gjort om alla effekter med modern teknik, med den klassiska George Lucas-anledningen att ”det var så det var tänkt att se ut från början, men det gick inte att göra då”. Då min erfarenhet av originalserien som sagt är väldigt tunn så är det ju inte min sak att komma och jämföra.

Storyn är upplagd på klassiskt anime-vis. Det betyder att du kastas rakt in i en handling, och får vänta ungefär 10 avsnitt innan du får veta vad fan som egentligen pågår. Här ska jag dock hjälpa dig lite grann på traven – men inte för mycket…

Gigantiska rymdmonster, kallade Angels, attackerar jorden (dvs Tokyo). Shinji Ikari kallas till sin fars jobb på en hemlig militärinstallation, en far han inte har sett på tre år. Väl där förväntas han sitta som pilot i en Evangelion, en extremt enorm jätterobot, och strida mot Angels. Han hyser ett stort förakt mot sin far och känner sig allmänt ouppskattad i sin situation. Den mystiska flickan Rei Ayanami som redan finns på plats och har stridit i en Evangelion-prototyp verkar också ha ett band till hans far…

Vi tar det negativa först så har vi det avklarat. Originalserien på cirka elva timmar har nu alltså komprimerats ner till fyra 90-minutersfilmer. Självklart blir delar av filmen något stressad och det finns få lugna stunder i filmen. Ibland rasslar det förbi komprimerad information, men man fattar efterhand att man klarar sig ganska bra på att hålla en generell koll på folket och händelseförloppet.
En annan grej med originalserien är slutet. Efter vad jag hört så är det lite mer än flummigt och oförståeligt, och de alternativa slut som presenterats i director’s cutter och End Of Evangelion-filmer har tydligen inte hjälpt så långt. Man utlovar dessutom ytterligare ett nytt slut i den här nya versionen, så det är kanske inte så långsökt att vänta sig att det hela skiter sig rätt bra på slutet – vilket i min mening alltid sänker det generella betyget. Men det blir en senare fråga.

För Evangelion 1.0 är fläckvis sjukt bra. Det är en såndär film där man höjer volymen ytterligare ett litet snäpp när actionscenerna drar igång. Den är också tekniskt och planeringsmässigt väldigt snygg (alltså kanske inte sådär estetiskt vacker direkt) och det är uppenbart att man lagt en helvetes massa krut på att piffa upp varenda scen. Jag tänker vackert sitta här och vänta på 2.0, vars japanska releasedatum än så länge bara är ”2008”…

Fan ta japaner och deras totala oförmåga att göra trailers…

1 Comment

One Response to “(Rebuild Of) Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Evangelion 2.22: You Can (Not) Advance Says:

    […] de nya Evangelion-filmerna släppts på blu-ray i Japan. I övriga världen har del ett precis släppts (recension här). Fansen lär ju tankat fansubben för bra länge sen, och följer de mönstret så är det väl två år […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud