| Subcribe via RSS

The Blues Brothers

december 24th, 2011 | Postad i Action, Film, Komedi, Musik av J

Efter att ha suttit på kåken i tre år blir Jake Blues (John Belushi) äntligen frisläppt tack vare gott uppförande. Tillsammans med sin bror Elwood (Dan Aykroyd) beger de sig iväg till barnhemmet där de växte upp för att träffa nunnan Syster Mary Stigmata (Kathleen Freeman) – eller Pingvinen som de kallar henne. Väl där får de veta att barnhemmet har dragit på sig en skatteskuld på 5000 dollar och bröderna bestämmer sig för att skramla ihop pengarna genom att samla ihop deras gamla band och spela live som The Blues Brothers. Frågan är dock om de kommer hinna i tid då de lyckas få fler och fler fiender allt eftersom de utför sitt ”uppdrag från Gud”.

Jag såg The Blues Brothers för runt 12 år sedan efter att ha spelat in den från TV. Jag minns inte riktigt vad jag tyckte eller så, men troligtvis fnös jag rätt ordentligt åt filmen då den innehåller en del sång- och musiknummer igenom. Nu, när jag blivit lite äldre, så tycker jag att det är en bra och skojig film – till större delen. Personligen tycker jag att den är fläckvis seg, med onödiga och ”påklistrade” sång- och musiknummer (så som H skrev i sin recension av 25 Anniversary / Director’s Cut versionen av filmen, här), samtidigt som den väger upp med lite action och en hel del sköna gapskratt (som kommer allra speciellt under biljakterna som fick mig stundtals att gapskratta). Det enda sång- och musiknumret jag egentligen gillade riktigt mycket var Blues Brothers covern av Frankie Laines gamla tema-dänga Rawhide, till den gamla Clint Eastwood western serien med samma titel. Ärligt talat kan jag se den scenen hur många gånger som helst. Aykroyd är helt suverän i den låten och det är utan tvekan (i min mening) den bästa låten i filmen.

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i musik-filmer, oavsett om det är en film med lite sång- och musiknummer eller en ren musikal, men The Blues Brothers väger upp just de partierna ganska bra med allt annat som pågår filmen igenom och gör den klart sevärd. Men att jag tycker att de kunde ha saxat ner vissa av sångscenerna eller bara tagit bort dem helt är ju en annan femma. Klart godkänd film och rekommenderas till de som gillar musikfilmer och som vill garva lite grann.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud