| Subcribe via RSS

The Disappearance of Haruhi Suzumiya

december 7th, 2011 | Postad i Anime, Drama, Film, Sci-Fi av H

Det är inte lätt med anime. I slutet av 2008 recenserade jag serien ”The Melancholy of Haruhi Suzumiya”, där jag bland annat nämner att det tagit mig två år att se seriens 14 avsnitt. Filmen som följde på tv-serien kom förra året, men jag har lyckats se den först nu. Förstås är det först efter att jag sett filmen som jag läser att tv-serien hade en andra säsong 2009 som jag inte alls sett. Det kan ha gjort filmen något förvirrande med alla referenser till tidigare händelser. Har man inte sett serien alls är det definitivt omöjligt att få ut nåt av filmen.

Handlingen är enkel att sammanfatta: Kyon vaknar en morgon och upptäcker att Haruhi är försvunnen och ingen verkar minnas henne. Kyon försöker ta reda på om han blivit galen eller om hon ställt till med nåt djävulskap igen.

Filmen är förvånansvärt lång för en biovisad spinofffilm – 2 timmar och 40 minuter – och det blir lite långdraget. Det händer visserligen en del saker, men det handlar mer om att etablera världen som den ser ut utan Haruhi än att försöka lösa mysteriet. Först i filmen sista halvtimme går det framåt, men det moraliska dilemmat som framställs hanteras otillfredsställande och resultatet blir under godkänt. Inte är det nämnvärt roligt heller. Hade passat bättre som en miniserie utan buller och bång.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud