| Subcribe via RSS

Hora

maj 12th, 2012 | Postad i Film, Skräck/Rysare, Thriller av J

Författarinnan Rikke (Isabel Vibe) håller på att skriva på en ny bok och behöver byta miljö för att få inspiration. Hon bestämmer sig för att besöka sin avlidna moders gamla stuga strax utanför en liten håla kallad Dokka. Det dröjer dock inte länge förrän hon får uppmärksamhet ifrån de lokala bråkstakarna, som snabbt övergår ifrån trakasserier till handlingar i form av våldtäkt och misshandel. Rikke överlever och börjar kort efter händelserna att förbereda sig på att utkräva hämnd.

Man skulle nästan kunna säga att Hora är norskarnas svar på Day Of The Woman/I Spit On Your Grave. Nästan. Skillnaden mellan Hora och Day Of The Woman/I Spit On Your Grave är väl att originalet och remaken av I Spit faktiskt är okej/hyfsat bra filmer, medans Hora bara är en ren skitfilm. Skådespelarna är helt värdelösa och framför sina repliker ungefär som att de står med manus i hand och läser direkt ur det. Isabel Vibe, som troligtvis är mest känd ifrån Mike Beck’s porrfilmer, är inte ett dugg övertygande när hon försöker agera nedbruten och förstörd, utan ser mest löjeväckande ut med sin stirriga blick och halvöppna mun.

Effekterna är hyfsade – iaf de man får se. Det mesta av våldet som inträffar i filmen inträffar off screen och resulterar alltså i att man får se lite blodstänk som kommer ifrån sidan av kameran, vilket givetvis blir en stor besvikelse då filmen är menad att vara en trashig exploitationrulle – i stuk med de från 70- och 80-talet. På tal om exploitation så har de här försökt vara lite finnurliga, precis som i Planet Terror, med att slänga in korta klipp där filmen ”går sönder” och försöker skämta till det på så vis. I Planet Terror fungerade det utmärkt. Här fungerar det inte alls, utan drar bara ut på lidande ännu mer.

Filmens regissör och manusförfattare, Reinert Kiil, måste ha tyckt att han gjort ett jävligt bra jobb med den här filmen då den förra året fick en uppföljare i form av Inside The Whore (som är Hora 2, alltså). Jag har dock inte kunnat lägga labbarna på den än, så kommentar om den utelämnar jag för tillfället.

Har man sett Day Of The Woman eller remaken I Spit On Your Grave så har man mer eller mindre sett Hora och kan alltså då skita i att se den här filmen.

Läs gärna mina recensioner av Day Of The Woman (aka I Spit On Your Grave) och remaken I Spit On Your Grave också.

No Comments

Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud