| Subcribe via RSS

Jurassic Park

september 7th, 2008 | Postad i Action, Film, Skräck/Rysare av H

Första gången jag såg Jurassic Park var på en förhandsvisning på Filmstaden i Örebro, och hela publiken jublade så fort det stod ”Universal Pictures presents” i början av filmen, och när den slutade så applåderade alla hejdlöst. Sämre bioupplevelser har man haft.

DTS står för Digital Theater System som började utvecklas 1991. Spielberg kände att ljudformaten som fanns tillgängliga för filmvisningar inte dög, och investerade stort i formatet. Dolby Digital hann komma ut sommaren innan, men DTS hade premiär 1993 med just Jurassic Park.

År 2008 är DTS inte särskilt ovanligt och de flesta filmer du ser på bio har detta ljudsystem. Dock tar kvalité plats, så DVD-utgåvor saknar ofta det på grund av platsbrist på skivorna. Trots att Jurassic Park nu var den första filmen med DTS så finns det få utgåvor av filmen med formatet – den där Ultimate Collection-boxen man kan köpa är inte särskilt Ultimate. Istället får du vända dig till en amerikansk Collector’s Edition eller en svårfunnen Superbit-utgåva, vilket jag har gjort.

Och öhh.. ja. Det brummar på i subben när det behövs, men i surrounden hörs nästan ingenting. Ingen musik, och vid kanske tre-fyra tillfällen några små ljudeffekter. En gång hörde jag faktiskt naturambiens också. Det här spåret kräver en nymixning, och det kanske vi får till den oundvikliga re-releasen så fort de får arslet ur vagnen och gör del fyra.

1 Comment

One Response to “Jurassic Park”

  1. Helt Perfekt Glob » Blog Archive » Jurassic World: Fallen Kingdom Says:

    […] Läs gärna min recension av Jurassic World och H’s nästan tio år (!) gamla recension av en DTS utgåva av Jurassic Park. […]


Leave a Reply

  • Arkivet

  • Senaste kommentarer

  • Tag cloud